top of page

Hoe ging dat ook alweer? | Dezelfde sprookjes, maar dan anders


Hoe ging dat ook alweer?, sprookjes, heidi jaspers, henk van der gugten, cover

Sprookjes zijn vaak een grote inspiratie voor vele schrijvers. Van Roodkapje tot aan Assepoester, het zijn verhalen die ooit verzonnen zijn door grote schrijvers als Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm. Vaak zijn het verhalen die van generatie op generatie zijn doorverteld en vervolgens zijn opgeschreven. Toch zijn sprookjes vaak ook veranderende verhalen. Ze worden vaak aangepast aan de doelgroep van de te vertellen verhalen. In Hoe Ging Dat Ook Alweer? vindt u tien beroemde sprookjes, maar ook op eigen wijze verteld.


Ze lopen namelijk net iets anders aflopen dan dat men gewend is. Alles is naar de eisen van deze tijd vertaald. Zo schuwt Heidi Jaspers thema's als homoseksualiteit en gender niet. Elk verhaaltje krijgt een andere twist en dat maakt de sprookjes heel erg interessant om weer eens te lezen. Soms heb je wel eens met een verhaal dat je nadenkt over wat er zal gebeuren als... Jaspers heeft dat mijns inziens ook gedaan en het verhaal verder geschreven, van waar ze het verandert heeft.


Wat ook bijzonder is, is dat alle sprookjes op rijm geschreven zijn. Soms beperkt dat een verhaal, maar in dit geval is het erg fijn om een rijmend voorleesverhaal te hebben. Ik denk dat dit vooral jongere kinderen erg aanspreekt. Wat wel zo is, is dat de sprookjes een andere twist krijgen. Wanneer u op zoek bent naar de traditionele sprookjes, dan is dit boek niet wat u zoekt. Het is vooral een alternatief als je echt die ouderwetse traditionele sprookjes zat bent.


Kortom, dit boek levert de sprookjes van: De wolf en de zeven geitjes, de kleine zeemeermin, Roodkapje, De prinses op de erwt, Doornroosje, Hans en Grietje, Assepoester, Piggelmee, Sneeuwwitje en Pinokkio. De verhalen zijn iets veranderd, maar behouden de oorspronkelijke sfeer. Alles is ondersteund met prachtige tekeningen van Henk van der Gugten, die simpel maar fraai tekent. Wil je dus een mooi voorleesboek over de sprookjes die wij kennen hebben, dan is dit een goed boek om aan te schaffen.


 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die het niet erg vinden om iets veranderende sprookjes te lezen

...kinderen die rijmen lastig vinden

...ouders die hun kleuters iets willen voorlezen

 

Samenvatting/Omslag

Ben jij een echte sprookjeskenner? Wij durven te wedden dat je toch niet áltijd weet hoe de vork in de steel zat. Het verhaal van Doornroosje, bijvoorbeeld: hoe ging dat ook alweer? Ze prikte zich aan een spinnenwiel… En toen? Toen had zij 100 jaar de hik. Slapen, zeg je? Nee, hikken! Of zo gaat het toch volgens dit boek…

コメント


bottom of page