top of page

Hoe ging dat ook alweer? 2 | Bijzondere verhalen over alledaagse spreekwoorden


Spreekwoorden zijn prachtige verschijnsels in onze taal. Het maakt gesprekken leuker en zeker ook boeken een stuk interessanter om te lezen. Toch worden de spreekwoorden niet veel in kinderboeken gebruikt. De exacte reden durf ik niet te geven, maar als leerkracht van een bovenbouwgroep weet ik wel dat spreekwoorden zeker niet meer met de paplepel worden ingegoten. Wellicht dat het boek Hoe ging dat ook alweer? 2 daar een lans voor kan breken.


Zo, toch weer twee spreekwoorden kunnen verwerken in een inleiding. Ik ben er fan van. Punt. Daarom werd mijn interesse ook gewekt door deze verhalenbundel van Pelckmans uitgeverij, waarin tien spreekwoorden op rijm zijn aangekleed met een verhaal. Verhalen die zeker niet op de waarheid zijn berust, maar het spreekwoord met een grappig verhaal vertellen. Denk dus niet op zoek te gaan naar de herkomst van spreekwoorden, daarvoor zul je echt ergens anders moeten gaan kijken.


Zoals gezegd is aan elk spreekwoord een verhaal gekoppeld. Zo wordt bij het spreekwoord 'Met lange tanden eten' verteld over een prinses die altijd kliert met haar eten. Ze wordt betoverd , waardoor haar voortanden zullen blijven groeien zolang ze niet netjes eet. Daarnaast vertelt het verhaal van het spreekwoord 'Het vel van de beer (niet) verkopen voordat hij geschoten is' over een strijd tussen een jager en een beer. Veel verhalen zijn hilarisch met enkele leuk gevonden woordspelingen.


Zoals in de inleiding al werd gesteld, zou dit boek een bijdrage kunnen leveren aan het leren kennen van spreekwoorden. Het maakt de gezegdes makkelijker om te onthouden, omdat er een kleurrijk verhaal aan gekoppeld is. Deze bundel maakt de taaie en saai gevonden stof van spreekwoorden wellicht wat leuker en laagdrempeliger. Zeker in de middenbouw is dit een bundel die de nodige hilariteit zal opleveren bij het voorlezen!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die het over spreekwoorden willen hebben.

...fans van sprookjesachtige en kleurrijke verhaalboeken.

...de echte voorlezers onder ons die elk verhaal nog wat sappiger maken!

 

Samenvatting / Omslag

Van een mug een olifant maken

– dat spreekwoord kennen we, maar hoe is het ooit ontstaan? Het begon allemaal bij de tovenaar Merlijn en een kale man die graag meer haar had gewild. En wist je dat een verloren gelopen ijsbeer aan de oorsprong ligt van het spreekwoord Het noorden kwijt zijn? Niet? Dan heb je heel wat te ontdekken!

In deze tweede Hoe ging dat ook alweer gaan Heidi Jaspers en Henk van der Gugten op een fantasierijke en originele manier op zoek naar de oorsprong van 10 spreekwoorden. Een ideaal voorleesboek met tekst op rijm, met verrassende twists en grappige details zoals we die van Heidi en Henk gewend zijn.


コメント


bottom of page