top of page

Hoe vang je een grote vis? | Een avontuur voor de echte visliefhebber

Bijgewerkt op: 21 mei 2023


Vissen is een bijzondere hobby. Ik heb namelijk het idee dat het alles of niets is. Mensen vinden het geweldig, of ze vinden het verschrikkelijk. Het vissen zelf is ook vaak alles of niets. Of je hebt een prachtige dag waarin je de mooiste exemplaren hebt gevangen, of je hebt uren aan de kant gezeten zonder dat er een keer een vis heeft gebeten. Cabaretier Hans Sibbel vertelt over zijn liefde voor vissen.


Dit doet de cabaretier op kenmerkende wijze. Wie een beetje bekend is met zijn shows, kent de humor van de geboren Amsterdammer. Het avontuur begint wanneer hij klein is. Van zijn vader krijgt hij een peperdure hengel om te gaan vissen, maar door een ongelukje is deze hengel geen lang leven beschoren. Met een leugentje om bestwil regelt hij een nieuwe hengel en gaat hij op zoek naar een monster dat in de sloot bij de begraafplaats zwemt. Gaat het hem lukken om deze te vangen?


Wat volgt is een soort autobiografie waarin het hele visleven van de schrijver uit de doeken wordt gedaan. Dit doet hij met korte, rake zinnen, die je echt laten meeleven met de herinnering. Het is een heerlijk boekje dat snel leest en je als niet-visser wellicht zelfs enthousiast gaat krijgen om meteen naar de lokale hengelspecialist te fietsen. Bovenal is het echter een boek dat helemaal op het lijf van jonge vissers geschreven is. Wanneer je een visfanaat in de klas hebt, is dit hét boek wat je hem of haar moet laten lezen. Soms heb je van die boeken die echt voor één kind in je groep geschreven is en dit is er zo eentje. Het avontuur is meeslepend, snel en duidelijk. Ga dus snel op zoek welke lezer je er in jouw groep mee aan de haak gaat slaan!

 

Ik raad dit boek aan voor...

... fanatieke vissers in de midden- en bovenbouw

... leerkrachten die autobiografieën willen introduceren

... volwassenen die altijd nog dromen van die ene vis...

 

Samenvatting / Omslag


Een kinderboek zoals je dat nog nooit hebt gelezen: dat is het debuut van Hans Sibbel.

Hans is al zijn leven lang gefascineerd door vissen – niet de dieren, ja ook, of misschien wel juist, maar vooral het doen: ze vangen.

Wat begon in een watertje achter de begraafplaats, wegduikend voor de politie, mondde uit in reizen over de wereld om tussen de piranha’s die ene vis te vangen die zo bijzonder is. En daarna weer los te laten. Het is het spel, de jacht, de spanning... en uiteindelijk de vriendschappen die erdoor ontstaan.

Een boek dat niet uit te leggen is. Dat je gewoon moet lezen, en waardoor je direct aan de haak wordt geslagen.

Marianne Sibbel, de zus van Hans, maakte de talloze, kleurige tekeningen die het boek verrijken.

Comments


bottom of page