top of page

IJshart 1 en IJshart 2 | Twee hartverwarmende boeken over een ijzig avontuur


IJshart, Luijtingh-Sijthoff, Jamie Littler, Cover

Muziek is geweldig voor iedereen, omdat er voor ieder wat wils is. Zo heb je natuurlijk keiharde hardrock, keiharde hardstyle of hardcore, maar er zijn natuurlijk ook wat rustigere genres. Denk aan ballads of het melancholische lied. Natuurlijk heb je dan ook nog de energieke, gezellige muziek waarop je van links naar rechts host. En of je nou houdt van energieke jazz, hartverwarmende soul of gemakkelijk te beluisterende popliedjes, jij zit tegenwoordig aan de knoppen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om mee te blèren met de nummers die ik heerlijk vind. Mijn omgeving vindt dat dan weer iets minder, maar probeer het maar eens. Zingen lucht op! Of je nou heel erg vrolijk bent, of je je hartzeer eruit wil janken, zing het eruit. Net als Ash in IJshart 1 en 2. En wellicht heeft zingen dan een groter effect, dan je in eerste instantie zou denken.


IJshart (Deel 1)

Vaak beginnen magische boeken bij een kind dat vervloekt lijkt te zijn en (niet geheel negatief bedoelt hoor) bij IJshart is dat niet anders. We beginnen het verhaal bij Ash en hij woont in een stam in het noorden van het land Fira. Daar woont hij in een vesting en wordt hij opgenomen door de bevolking. Zijn moeder en vader zijn voor hem onbekend en hij voelt zich alleen. Wanneer bij een voorval een vriend bijna wordt opgegeten door een Lotaan (de beestachtige vijanden van het volk waar hij woont), voelt Ash de drang om te zingen. Voordat hij goed en wel dat wil doen, wordt zijn vriend gered, maar het is niet onopgemerkt gebleven dat Ash wilde zingen. Voor Ash is zingen namelijk verboden en nu krijgt hij ontzettend op zijn kop.


De straf is dat hij door een grote verstoten Yeti Tobu wordt opgevoed. Tobu weigert in eerste instantie, maar neemt uiteindelijk Ash onder zijn hoede. Als op een dag een slee met voorraden wordt achtervolgt door hongerige Lotanen, zingt Ash zijn lied. Met zijn lied stoppen de Lotanen met aanvallen en vluchten weg en zo redt Ash de sneeuwslee. Als later blijkt dat iedereen daarom nog bozer is op Ash en Ash erachter komt dat het lied dat hij geleerd heeft van zijn vader enorm bijzondere krachten heeft, besluit hij als verstoteling mee te gaan op het IJshart (de naam van de slee). De vraag in het boek is, vindt hij zijn vader en moeder terug? Kan hij door Sjaard (de enige die liedwevers lijkt te waarderen) dichter bij zijn vader en moeder komen?


Deel 1 gaat heel erg over wie Ash is en hij ontdekt meerdere dingen over zichzelf als liedwever. Hij wordt vervloekt in Fira, omdat liedwevers daar bekend staan als lastig en omdat ze zouden kunnen heulen met de verschrikkelijke Lotanen. Ash voelt telkens dat het verhaal anders ligt. Ik zal nu iets vertellen over deel 2. Als je deel 1 nog niet hebt gelezen, lees dan niet verder!
IJshart en de ontsnapping uit Aurora

IJshart en de ontsnapping uit Aurora, Jamie Littler, Luijtingh-Sijthoff, cover deel 2

Na een enerverende tocht in deel 1 gaan de helden door naar Aurora. Aurora is de grootste vesting in het hele land. Ash kijkt dan ook zijn ogen uit naar de hoge gebouwen, de vele mensen en het grote aantal wachten in het land. Alles om die "verdomde" Lotanen tegen te gaan. Echter komt er een nieuwe beweging in de stad aan de macht, eentje die vindt dat er extra hard opgetreden moet worden tegen de Lotanen.


Kapitein Stormsloper wil vuur met vuur bestrijden. Maar is dat wel de juiste manier om de Lotanen te stoppen? Want om de wapens te gebruiken die ze nodig heeft om Lotanen te verslaan, heeft ze ook liedwevers nodig en die willen de Lotanen niet aanvallen. Ash is dus niet veilig in Aurora, maar heeft wel de volgende tekst van het slaapliedje van zijn vader nodig om Solstitium te vinden. Lukt het Ash om uit Aurora weg te komen en om het volgende gedeelte van het liedje te vinden?
In de klas

IJshart is ook goed te gebruiken in de klas. Natuurlijk is het altijd goed om boeken te hebben die kinderen motiveren. Het ingewikkelde concept van het liedweven en van de post-apocalyptische wereld waar Jamie Littler over schrijft, zorgen er wel voor dat niet alles even goed te begrijpen is voor jongere kinderen. Natuurlijk is het thema in dit boek vechten om jezelf te beschermen. In het boek wordt langzaam duidelijk dat het vechten tegen dingen het einde is van de wereld die we nu kennen. De vraag is natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je jezelf beschermt tegen hen die wel kwaadwillen? En wie is het kwaad? Dat komt in deze reeks enorm mooi naar boven. Ook met woorden als "wereldweefsel" en "liedweven" laat het boek zien dat eigenlijk alles in verbinding staat. Is dat ook echt zo? Een mooi begin van een filosofisch gesprek.


Dus...

IJshart wordt een reeks om in de gaten te houden. Ik ben in ieder geval verkocht van de boeken. De wereld die Jamie Littler heeft gecreëerd voelt ijskoud aan, maar is wel een wereld waarin de mens weer nederig is. Waarin niet alles vanzelf gaat en waar weinig mensen meer vertrouwen hebben in elkaar. Vaak zie je dat na een grote crisis. Als je dat nu trekt naar onze wereld, kun je een hoop verklaren (niet goedkeuren natuurlijk). IJshart laat zien wat er gebeurt als we het vertrouwen in elkaar kwijtraken.


Als je het kleiner trekt, is het gewoon heerlijk om te lezen. De karakters zijn geweldig en om van te houden. Bijvoorbeeld de norse Yeti, de joviale vriend en de onzekere hoofdpersoon, maken het boek tot een feest. Neem daarbij de prachtige tekeningen en het spannende avontuur en je hebt een nieuwe magische reeks om van te houden!

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van magische avonturenboeken

... lezers die gek zijn op boeken die gaan over de toekomst

... lezers die het niet te snel te koud hebben! BRRRR...

 

Conclusie/Omslag

IJshart

Ash woont in een kleine nederzetting aan het eind van de wereld en wacht al jarenlang op de terugkeer van zijn ouders. Door de watermonsters in de zeeën eromheen zijn de inwoners van alles en iedereen afgesloten.

Op een dag ontdekt Ash dat hij over magische krachten beschikt, en wordt hij samen met een chagrijnige yeti als oppasser verbannen. Wanneer er een handelsslee met een luidruchtige kapitein langskomt, aarzelt hij geen moment en gaat mee aan boord. Zij kunnen zijn hulp goed gebruiken. Kunnen zij hem misschien helpen zijn familie terug te vinden?


IJshart en de ontsnapping uit Aurora

Ash en de dappere bemanning van het IJshart zijn aangekomen in Aurora. Ash heeft nog nooit zo’n mooie, buitengewone plek gezien. Hij hoopt hier een aanwijzing te vinden die hem naar zijn ouders zal leiden. Maar al snel wordt duidelijk dat Aurora niet veilig is voor Liedwevers als Ash. Een fanatieke kapitein heeft de stad tegen Liedwevers opgezet – en het duurt niet lang voor het IJshart een ontsnappingspoging moet wagen. Door een gevaarlijke aanval van de Schimmen stranden Ash, Luna, Roek en Tobu echter op de grote ijsvlakte, met alle gevaren van dien. Ze moeten al hun kracht en kennis bundelen om het er levend af te brengen. Dan komen ze onderweg iets ongelooflijks tegen…

Comments


bottom of page