top of page

Ik ben hier! | Hoe overleef ik een verlaten kantoorgebouw als de wereld overstroomd is?

Waar is nu meer over geschreven dan over de opwarming van de aarde? Dit thema is in Nederland natuurlijk ook hot (snap je de woordspeling?), vanwege een bepaalde angst die er ontstaat. We liggen natuurlijk onder de zeespiegel en nu houden we onze voetjes lekker droog, maar wat als het dringen gaat worden? Kunnen we dan nog wel het smeltwater tegenhouden? En als je dan pardoes op een groot flatgebouw belandt, wie komt je redden? En hoe word je gered? Dit is iets wat Joke van Leeuwen samen met Jona probeert op te lossen.


Jona is een meisje en ze woont in Wolem met haar vader. Haar moeder is een aantal jaar geleden overleden en nu zijn ze samen. Jona moet iedere dag na schooltijd naar haar vader toe in de enige hoge flat in Wolem. Daar zegt haar vader dat ze, na de dag goed stil te zijn geweest, gaan eten in het eetcafé waar Jona een prakkie krijgt. Jona is gek op feitjes en woorden en fantaseert over die woorden als ze uit het raam kijkt.


Op een dag gaat Jona eens een aantal verdiepingen hoger in het flatgebouw. Ze gaat zo hoog dat ze op het dak eindigt. Daar heeft ze prachtig uitzicht. Ze besluit hier iedere dag heen te gaan. Als ze op een dag op het dak in de zon in slaap is gevallen en beneden komt, is iedereen weg. Haar vader, de mensen op het kantoor... niemand is er meer. Ze zoekt en ze vindt niets en dan ziet ze dat het water heel hoog staat. Wordt ze gered en kan ze het alleen overleven op het dak op een kantoorpand? Dat lees je in dit boek!


Ik ben hier! is een prachtige toevoeging aan het oeuvre van Joke van Leeuwen, want ze heeft al wat op haar palmares staan. Ik ben hier! is geschreven voor wat jongere lezers, maar zou zeker in de hogere groepen ook aanslaan. Thema's als opwarming van de aarde, overstromingen, missen en wat te doen in noodsituaties zouden allemaal aangeboden worden aan de hand van dit boek. Kortom: een niet te missen titel in je schoolbibliotheek.


Inkijkexemplaar - Ik ben Hier!
.pdf
Download PDF • 2.01MB

 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die houden van avontuurlijke boeken.

... eenieder die houdt van een verhaal dat echt gebeurd kan zijn.

... eenieder die ook graag praat met een duif.

 

Samenvatting/Omslag

Met dit originele en meeslepende verhaal over een moedig meisje bewijst Joke van Leeuwen opnieuw haar grote meesterschap. Jona gaat na schooltijd altijd naar haar vaders kantoor. Terwijl hij hard aan het werk is, dwaalt ze door het gebouw. Op de dertigste verdieping ontdekt ze de trap naar het dak, waar ze op een saaie middag in slaap valt.


Als ze wakker wordt en naar beneden gaat, is het gebouw compleet verlaten. En ze ziet dat er overal water is, dat wel tot voorbij de tweede verdieping komt. Alle anderen zijn al met boten geëvacueerd, alleen Jona zijn ze vergeten...


Jona bedenkt een plan om de aandacht te trekken voor als ze haar komen zoeken. Wanneer zullen ze haar komen halen?

Comments


bottom of page