top of page

Ik denk dat ik ontvoerd ben (8+) | Een hilarische gedichtenbundel voor jong en oud


Gedichten hebben voor kinderen op de basisschool vaak een stoffig imago. Het kost soms veel moeite om als leerkracht gedichten op de kaart te zetten. Bij kleuters lukt dit nog goed, maar des te ouder de kinderen worden, des te lastiger dit wordt. Het heeft ook te maken met hoe abstract gedichten zijn. Gedichten waar jij als volwassene wellicht van zult smullen, zijn soms onbegrijpelijk voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Pim Lammers heeft met zijn dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben laagdrempelige en bovendien hilarische gedichten geschreven die zowel jonge als oude lezers zullen vermaken.


Het is een bundel waarin Pim Lammers controversiële onderwerpen niet schuwt. Het eerste gedicht is namelijk al direct raak: Nick krijgt een zoen van zijn vriend. Het is niet het enige 'spannende' onderwerp dat voorbij komt. Ook een gedicht over seksuele voorlichting en godsdienst zijn onderdeel van het algehele pakket. Dit alles wordt geserveerd met een heerlijke laag humor en daarbij behorende sarcasme, wat elk gedicht weer tot een klein feestje maakt.


In Niet van hier vertelt een jongen dat het maar gek is dat hij 'niet van hier' zou zijn, want hij heeft nergens een ruimteschip gespot op de oprijlaan. Gewoon een simpele Volkswagen Polo. In Verschillen vindt de hoofdrolspeler het maar gek dat hij met papa wordt vergeleken, want wanneer die staat te douchen, zijn er toch wel héél veel verschillen zichtbaar. Pim Lammers kruipt met ondersteuning van illustratrice Sarah van Dongen telkens weer op briljante wijze in de huid van het kind. In totaal omvat de bundel 55 gedichten die samen zo'n 120 bladzijdes tellen. Deze gedichtenbundel is een must-have voor elke schoolbibliotheek, punt uit.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...scholen die op zoek zijn naar dichtbundels.

...lezers die van gedichten houden.

...lezers die zoeken naar laagdrempelige gedichten die smaken naar meer.

 

Samenvatting / Omslag


Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.


Van gevoelig tot grappig: Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers weet moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en hun gevoelens te beschrijven. Sarah van Dongen maakte er eigenzinnige illustraties bij vol humor.

Comentarios


bottom of page