top of page

Jane Doe - Doolhof der Dimensies | De sleutelpositie

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Je zal het maar meemaken: vervloekt worden. Worden uitgekotst door iedereen die in je omgeving woont. In veel boeken speelt dit thema... Kijk maar naar bijvoorbeeld Harry Potter en Morrigan Crow. Het gevoel dat niemand je mag en dat je van een zero naar een hero gaat, is natuurlijk fantastisch. Zo begint ook Jane Doe, maar kan Jane wel een hero worden in dit boek?


Aardbevingen teisteren Bluehaven en die aardbevingen zijn pas begonnen toen Jane in de armen van haar vader uit het doolhof was gekomen. Haar vader niet meer aanspreekbaar en met Jane huilend in zijn armen worden ze ondergebracht bij een familie in Bluehaven. De familie Hollow zorgt dat ze genoeg te eten krijgen, maar zijn Jane en haar vader ook liever kwijt dan rijk. En dat laten ze aan alles merken.


Want sinds dat Jane en haar vader naar het eiland zijn gekomen, is het eiland begonnen met trillen. De aardbevingen leken wel steeds erger te worden en de Bluehavenaren geven daar Jane de schuld van. Als Jane zich in het openbaar toont, loopt ze het gevaar de zoon van de burgemeester tegen te komen, die haar pest.


Bij de familie Hollow woont ook de jonge meid Violet. Zij is ongeveer even oud als Jane en een ongeleid projectiel. Als zij Jane een beetje pusht om mee naar buiten te gaan, komen ze in een reeks van verschrikkelijkheden terecht. Als Jane uiteindelijk geofferd dreigt te worden, wordt ze gered door een wel heel bijzondere dame. Zij zorgt ervoor dat Jane weer terug het doolhof in komt om Bluehaven en het doolhof te redden. Waar ze dan in terechtkomt, is een aaneenschakeling van steeds grotere gebeurtenissen waarbij ze in aanraking komt met een tegenstander die bijna niet te verslaan is...


Jane Doe is een waanzinnig avontuur. Het is hier en daar vrij grimmig, maar het boek loodst je door enkele hele spannende momenten heen. Die moment zijn zo verteld, dat je ze recht voor je ogen ziet gebeuren. Jane Doe is wel een boek voor kinderen die het erg fijn vinden wat dikkere verhalen te lezen. De aaneenschakeling in spanning blijft en laat je het boek ook in een zucht uitlezen.


Wat ik ontzettend tof vind, is dat dit verhaal (net als bij J.K. Rowling en Jessica Townsend doen) iets minder zoetsappig is. Het is bijna alsof de wereld vergaat. Dat maakt het boek ook uniek. De karakters zijn soms wat grimmiger, maar je komt er altijd achter wat hun standpunt is. Dat is ontzettend fijn. Ook als het beslissingen zijn die je als lezer niet begrijpt, word je alsnog op het verkeerde been gezet. Jane Doe is dus de sleutel naar een prachtig verhaal.

 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van een wild avontuur

...lezers die gek zijn van een fantasiewereld

...lezers die heerlijk kunnen gruwelen van een tegenstander die bijna onverslaanbaar is

 

Samenvatting/Omslag

Wanneer een hevige aardbeving het afgelegen eiland Bluehaven treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane Doe een koortsachtige zoektocht. Al snel blijkt het meer dan een eenvoudige reddingsmissie… Jane komt terecht in een gebied dat diverse werelden met elkaar verbindt; een levensgevaarlijk labyrint van constant veranderende kamers, dodelijke valstrikken en geheime doorgangen. In dit doolhof is een wrede, heerszuchtige man doorgedrongen die ook op zoek is naar Jane’s vader… maar dan wel met een heel leger. Hij kent de geheimen die John Doe nooit aan zijn dochter heeft kunnen vertellen… Jane ontdekt algauw dat er veel meer van haar verwacht wordt dan ze ooit had durven vermoeden. Met als enige bondgenoten een pyromaan en een bedrieger, gaat ze op zoek naar de waarheid achter dit doolhof der dimensies…


Comments


bottom of page