top of page

Joe Mellow (10+) | Zolang je er maar in blijft geloven


Ik zou mijzelf best een fan van muziek noemen, maar tot de elitegroep behoor ik niet. Ik struin niet elk tentje af op zoek naar het grootste talent en bezoek nagenoeg alleen concerten van de grote namen. Mijn muzieksmaak is vrij breed. Ik waardeer veel muziekstijlen, maar opzetten doe ik ze bij lange na niet allemaal. Voor rap en hardstyle hoef je niet bij mij aan te kloppen. Jazz? Ik kan er best naar luisteren, maar opzoeken doe ik het niet. Wat ik wel opzocht, was dit nieuwe boek van schrijver Cees van den Bergh.


Cees van den Bergh heeft mijn hart namelijk veroverd met het boek Gevonden, dat ik een flinke tijd geleden las. Het ontwapenende verhaal wist mij als lezer aan het denken te zetten en heeft een prachtige boodschap aan eenieder die het leest, zeker ook kinderen. Nadat mijn collega Yannick tevens razend enthousiast was over Paloma, heb ik mijzelf Joe Mellow toegeëigend. Zo doe je dat.


In Joe Mellow volgen we Orlando. Op een ogenschijnlijk onschuldige schooldag wordt hij uit de groep gehaald om te horen dat zijn vader in coma ligt. Door een ongeluk is hij gevallen en niet meer bijgekomen. De medici staan voor een raadsel: wanneer zal vader ontwaken of zal dit überhaupt niet gebeuren?


Wanneer je vader in coma ligt, ga je over alles nadenken. Orlando denkt na over hoe hij zijn vader uit een coma kan krijgen. Er is één iemand die zijn vader wakker moet kunnen krijgen, namelijk Joe Mellow. De jazzartiest heeft zulke mooie platen gemaakt, dat zelfs in een coma zijn vader meteen zou willen meedansen en zingen. Orlando trekt de stoute schoenen aan en zoekt contact met Joe Mellow, maar dit lijkt een stuk meer haken en ogen te kennen dan aanvankelijk gedacht.


Joe Mellow wist mij qua verhaallijn te verrassen. De achterkant legt eigenlijk al een kant-en-klaar scenario neer, maar dit gebeurt absoluut niet. Cees van den Bergh weet als geen ander hoe je realistische verhalen schrijft met een vleugje drama en humor. Dat maakt het boek toegankelijk voor eenieder die er oren naar heeft.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van Paloma en Gevonden.

...lezers die houden van realistische verhalen.

...de muziekliefhebbers onder ons.

 

Samenvatting / Omslag

Een swingend boek over de kracht van muziek Orlando wordt uit de klas gehaald met een vreselijk bericht: zijn vader heeft op het olieplatform waar hij werkt een ernstig ongeluk gehad en ligt in coma in het ziekenhuis. Niemand weet of en wanneer hij weer bij zal komen. Orlando bedenkt een plan. Hij heeft zijn liefde voor drummen niet van een vreemde: zijn vader is een groot jazzliefhebber. Orlando weet zeker dat als zijn vader zijn grote held, Joe Mellow, hoort spelen – live, naast zijn bed – hij zeker zal bijkomen. Hij weet Joe Mellow op te sporen, mailt hem zijn verhaal, en Joe belooft te komen. Maar dan moet Orlando wel eerst 900 euro naar hem opsturen voor zijn ticket en onkosten… Orlando laat zich niet uit het veld slaan, maar Joe is niet de persoon die hij verwacht. Of toch wel? Cees van den Berg heeft een verhaal geschreven waar de jazz tussen de regels door klinkt. In een opzwepend ritme, nu eens vrolijk stemmend, dan weer tot tranen roerend, beschrijft hij de zoektocht van Orlando naar een oplossing voor zijn vader. Een zoektocht waarin hij ook zichzelf beter leert kennen. En of zijn vader weer bijkomt? Lees dat maar zelf.

Comments


bottom of page