top of page

Kalm aan! | Pak je rust in de grote stad


Kalm aan, cover, Rachel Williams, rust, 50 verhalen, lemniscaat

's Ochtends heb ik het vaak. Ik sta op en met mijn halfgare hoofd sta ik mijn ontbijt te maken en alles wat er de rest van die dag gaat komen, maalt door mijn hoofd. Het leven van een leraar begint al bij opstaan en stopt bij het slapengaan. Of het nou iets is voor een pilot die je draait, een vergadering die je hebt, die ouder die kritisch is, of de les die je gaat geven aan de kinderen. Vaak ga ik lopend naar school en vaak geniet ik van dat moment. In de winter geniet ik van de kou en het feit dat ik loop terwijl anderen hun auto's scheldend aan het krabben zijn.


Maar dan is het lente. En de lente begint aan het einde van de winter, want de lente begint weer als de vogels beginnen te fluiten. Het gebeurt altijd onverwachts, je loopt over straat en je loopt te malen, totdat je dat prachtige geluid hoort. Je herkent het eerst niet en weet het eerst niet te waarderen, maar dan komt het binnen. Een gloed van warmte en geluk, want je hoort weer een varia aan vogels die fluiten. Zo kom ik uit mijn stress. Door de vogels die voor het eerst fluiten.


Kijk eens meer naar de natuur om je heen en verwonder je! Dat is in één zin de hoofdgedachte van dit boek. Rachel Williams ervoer dezelfde stress als ik beschreef in dit stukje hierboven. Alleen dan in de rol van ouder. Je wilt vaak alles goed doen voor die dag en in dat goed willen doen, verdrink je jezelf in gedachten. Terwijl je ook moet kijken en rustig aan moet doen. Dat deed Rachel Williams ook en maakte daar een boek over.


Wat ik had gedacht en verwacht met die strekking, waren 50 verhalen of fabels. Echter weet Rachel Williams te verrassen met prachtige stripachtige bladzijden over hoe het er in de natuur echt aan toe gaat. Ze slaat je met feitjes om de oren, die je al dan wel of niet weet.


Het toffe is: het draait niet om het wel of niet weten. Het doel is dat we beter om ons heen gaan kijken. Naar de eendenkuikentjes die dicht bij hun moeder blijven, naar de kikkervisjes die een kikker worden en naar de vossen die in de stad naar eten zoeken en die vinden. Zomaar drie voorbeelden.


Dit prachtig geïllustreerde boek is ideaal om je kinderen de boodschap mee te geven niet alleen te kijken naar de toets die ze moeten maken, of de dagelijkse druk van leuk willen en moeten zijn. Je taak is ook om te genieten van al het leven om je heen. Dat klinkt heel zweverig, maar met de steeds meer stijgende burn outs in de lage landen, zou het wel goed zijn om dat gelukzalige moment op een drukke dag te voelen. Want de vogels fluiten niet voor ons, de zon komt niet per se voor ons op en de bloemen groeien niet voor ons, maar het is toch zonde om er niet van te genieten?

 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die houden van boeken met veel plaatjes

... lezers die informatievreten

... lezers die zich al gejaagd voelen en willen ontdekken waar ze op kunnen letten in de natuur

 

Samenvatting/Omslag

Overal om ons heen vinden wonderen plaats in de natuur. Elke dag, ieder uur, verandert er van alles op sprookjesachtige wijze. Het gebeurt vlak voor je ogen. Maar toch zie je het vaak niet… Ontdek 50 natuurverwonderverhalen. Kijk hoe ze zich voor je ontvouwen. Ga dan naar buiten en ontdek wat er allemaal om je heen gebeurt,als je kalm aan doet. Ontdek vijftig natuurwonderen om je heen.


Comments


bottom of page