top of page

Kan het nog erger? | Op zoek naar de lichtpuntjes als het even tegen zitHet is gebruikelijk om aan mensen te vragen hoe het met ze gaat. Vaak wordt de vraag gesteld zonder er serieus bij na te denken. Dat geldt overigens ook voor het antwoord. Er zijn veel mensen die altijd positief antwoorden, terwijl ze misschien helemaal niet zo positief in hun vel zitten. Wanneer het allemaal even tegen zit, is het goed om erover te praten met iemand waar je je prettig bij voelt. Gelukkig heeft hoofdpersonage Syl in het boek Kan het nog erger? van Judith Koppens en uitgeverij Clavis er daar genoeg van.


Wanneer het verhaal begint, is Syl terechtgekomen in een bijzondere situatie. Haar vriendje lijkt het namelijk uit te hebben gemaakt via Whatsapp. En dat niet alleen, hij heeft haar ook nog geblokkeerd. Finn lijkt zijn interesse namelijk te hebben verlegd naar Bente en heeft daarvoor Syl aan de kant geschoven. Dat is natuurlijk nooit leuk, maar het op deze manier uitmaken is natuurlijk helemaal triest. Daar komt nog eens bij dat de oma van Syl in het ziekenhuis belandt. Ze is van de trap gevallen en heeft problemen met haar heup. Daarnaast doet haar zusje ook nog eens irritant. Kan het nog erger?


Toch blijkt met name het ongeval met haar oma nieuwe deuren te openen. Terwijl Syl samen met haar zusje een drankje doet bij de koffiecorner in het ziekenhuis, komt er een opvallende jongen bij ze zitten. Hij is kaal en draagt een lange badjas met hondjes erop. Hij heet Sebas en is erg vrolijk. Wanneer hij vertelt dat hij leukemie heeft, valt het kwartje eerst niet bij Syl, totdat ze thuis opzoekt wat het daadwerkelijk inhoudt.


Kan het nog erger? is een verhaal met een lach en een traan dat fijn wegleest. Bij het lezen deed het boek mij veel denken aan Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens, waarin een meisje ook met kanker te maken krijgt. School speelt echter een zeer kleine rol in dit boek van Judith Koppens. Het verhaal speelt zich namelijk vooral af in het ziekenhuis. Het boek geeft een mooie kijk op het optimistisch blijven in de meest nare situaties. Een licht ingrijpend verhaal voor kinderen in de bovenbouw.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die houden van verhalen met verdrietige en vrolijke momenten

...lezers die zelf ook een eigenwijze tiener zijn

...lezers die wel wat optimisme kunnen gebruiken!

 

Samenvatting/Omslag

Een bijzonder boek dat een zwaar onderwerp – ernstige ziekte – met humor en luchtigheid benadert. Voor lezers vanaf 10 jaar Het vriendje van Syl maakt het uit, via WhatsApp nog wel, om meteen een relatie te beginnen met de stomste troela van school. Kan het nog erger? Dan wordt oma ook nog eens opgenomen in het ziekenhuis en gaan mama en papa een paar dagen weg om bij te komen, waardoor Syl zit opgescheept met haar jongere zus. Maar dan maakt Syl kennis met Sebas, en ontdekt ze dat tegenslag ook mooie dingen kan brengen, zolang je maar in je dromen blijft geloven.


Comments


bottom of page