top of page

Kikker en Pad | Uiteindelijk lijken we allemaal op elkaar

Bijgewerkt op: 5 mei 2021


In ruzie maken zijn we als mensen goed. Over grote dingen, maar zeker ook over kleine dingen. In huiselijke sfeer of in je klas is een meningsverschil al snel ontstaan. Of het nu gaat over een broertje of zusje per ongeluk laten uitschieten met een tekening of een klasgenootje die net op het plekje gaat zitten dat jij in gedachte had; de wereld is soms al snel te klein. Zo is het ook bij Kikker en Pad, die per toeval elkaar tegenkomen en binnen mum van tijd een flink meningsverschil hebben dat de nodige voeten in de aarde heeft!


Alles begon zo vredig in het moeras. Kikker en Pad hadden allebei honger en gingen op zoek naar een lekkernij. Plots kwam er een lekkere, sappige vlieg voorbij. Kikker ging er goed voor zitten en schoot zijn tong naar voren, maar verrek! Er zit nog een andere tong aan de vlieg vast! Het is de tong van Pad, die ook net de vlieg wilde oppeuzelen. Op het moment dat de wanhopige vlieg uitschreeuwt dat hij wordt opgegeten door twee KIKKERS, is het hek van de dam. Kikker en Pad laten de vlieg voor wat het is en raken in discussie. Want beide zijn beledigd.


Kikker vindt niet dat Pad het stempel 'Kikker' mag dragen, want hij stinkt en heeft geen mooie huid. Pad vindt het belachelijk dat hij met een kikker wordt vergeleken. Hij is veel sterker dan de kikker en zijn ogen draaien ook nog eens niet alle kanten op. De discussie laait op en eindigt uiteindelijk in een gigantisch moddergevecht tussen kikkers en padden. Het lijkt er echter op dat zij niet de enige zijn die deze ruzie meekrijgen. Al snel komt er een alligator langs om polshoogte te nemen en zonder het door te hebben lost hij uiteindelijk het hele meningsverschil op. Maar of de alligator daar zelf ook zo vrolijk van wordt...


Kikker en Pad is een boek over een flink meningsverschil. Het gaat over twee personages die alleen kijken naar de verschillen tussen elkaar en niet naar de vele overeenkomsten die de twee met elkaar verbinden. Er is uiteindelijk een alligator voor nodig om de twee moerasdieren tot inkeer te brengen. Het boek biedt een mooie invalshoek voor het bespreken van verschillen en overeenkomsten tussen mensen en kinderen. Ja, ieder heeft wel zijn eigen kenmerken en eigenaardigheden, maar zijn we uiteindelijk niet allemaal een beetje hetzelfde? Naast de interessante morele insteek is Kikker en Pad ook nog eens een grappig verhaal dat het voorlezen zeker waard is!

 

Dit boek is voor...

...kinderen die het moeilijk vinden om verschillen te accepteren

...leerkrachten die aan de groepssfeer willen werken

...fans van grappige prentenboeken

 

Samenvatting / Omslag


Kikker is een kikker. En Pad is een pad. Ze zijn totaal verschillend. Dus wanneer een vlieg denkt dat Kikker en Pad twee kikkers zijn, krijgen ze binnen de kortste keren ruzie... Maar dan komt er iemand langs, met grote tanden en een lege maag. Zullen Kikker en Pad leren om hun verschillen te accepteren?


 

Kikker en Pad in de klas


Opmerkingen


bottom of page