top of page

Knots | Daar waar nieuwsgierigheid het wint van de angst

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021


Toen wij de mogelijkheid kregen om mee te doen aan de blogtour van Knots, waren we al snel enthousiast. De reden? We kenden nog niet veel kinderboeken die zich afspelen in tijdens de oertijd. De eerste details van het verhaal over de jonge Knots klonken ons als muziek in de oren. Het werd gelukkig al snel tijd om het boek in ontvangst te nemen en mij in het verhaal te verdiepen. We gaan terug naar de oertijd, naar de derde grot van links in de groene vallei!


Daar vinden we namelijk de held van dit verhaal, genaamd Knots. Knots woont samen met zijn moeder Oenoe en zijn zusje Tuf. Daarnaast zijn familieleden Oom Rumo en Opa Dork ook niet ver van hem verwijderd. Zijn zusje Tuf is erg vermoeiend, ontzettend druk, maar wel erg dapper. Zijn oom heeft er wat moeite mee om de mens Knots en de stok om mee te slaan van elkaar te onderscheiden, terwijl zijn opa allemaal onwaarheden vertelt. Hij zou namelijk de laatste sneeuwleeuw van de vallei te grazen hebben genomen, waardoor iedereen nu in vrede en zonder angst kan leven. Klinkklare onzin, maar dat kan Knots niet weten.


Op een dag wordt Knots gevraagd om wat wortelkoeken bij zijn Oom Rumo te brengen, die bij de overhangende rotsen woont. Hij vertrekt met de wortelkoeken op zak, maar bij aankomst is zijn oom nergens te bekennen. Na lang zoeken blijkt zijn oom in de boom te zitten, want hij heeft een SNEEUWLEEUW gesignaleerd. Knots krijgt er knikkende knieën van, maar gelukkig bedenkt zijn oom een plan om de sneeuwleeuw te grazen te nemen. Tenminste, gelukkig... zijn oom neemt min of meer de benen en Knots moet de leeuw afleiden.


Tijdens zijn poging om de leeuw af te leiden (of beter gezegd ervoor weg te rennen) ontmoet Knots een holbewoner van een andere stam en komt hij uiteindelijk de sneeuwleeuw tegen waar zijn oom het over had. De sneeuwleeuw bevindt zich echter in een levensbedreigende situatie. Klaart Knots de klus of kan hij het niet over zijn hart verkrijgen om de sneeuwleeuw een kopje kleiner te maken?


Knots is een erg vermakelijk avontuur van Tijs van Marle en uitgeverij Billy Bones. Het is een humoristisch boek met enkele gevatte grappen die kinderen rond de acht jaar zeker aan het lachen zullen krijgen, mede dankzij de tekeningen van Esther van den Brink. Het verhaal vordert vlot en kakt nergens echt in (ondanks de aanwezigheid van een serieuze hoeveelheid mammoetdrollen). Het is een veelbelovend begin van een serie die, zeker gezien de originele setting, het in zich heeft om veel middenbouwers aan een boek gekluisterd te houden. En nee meesters en juffen, wordt niet boos als een kind tijdens de leestijd zit te grinniken. Het heeft er alle recht toe, daar staan wij voor in.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...kinderen die dol zijn op de oertijd

...kinderen die niet vies zijn van een mammoetdrol

...kinderen die graag eens een avontuur zouden beleven met prehistorische dieren

 

Samenvatting / Omslag


In de derde grot van links in de groene vallei, werd een holenmensje geboren. Zijn ouders noemden hem Knots. Het was een naam voor een echte krijger. Alleen… Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven! Wanneer Knots onverwachts vrienden wordt Freddie de oerkie en wanneer blijkt dat sneeuwleeuw Stip zijn hulp nodig heeft, besluit hij dat het tijd is om zichzelf te bewijzen in de wereld buiten de groene vallei. Hiervoor moet hij op hol geslagen mammoeten, klauwkrokodillen en giebelende lachkikkers te trotseren… Én zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden! Is hij stoerder dan hij zelf dacht?

Comments


bottom of page