top of page

Knots - De grootste omweg van de oertijd (7+) | Lachen, gieren en brullen om holbewoners


Kaft van Knots 2

Het zal je maar gebeuren dat wanneer je na een lange tocht thuiskomt, er niemand meer op je staat te wachten. Daar waar je dorp bruiste van leven, is er nu enkel een kale vlakte over waar geen mens of dier te bekennen is. Na een knotsgek avontuur keren Freddie, Knots en Tuf terug naar hun families, maar voor Freddie pakt dit niet goed uit. De Oerkies zijn namelijk vertrokken en hebben niet op Freddie gewacht. Laatstgenoemde is hier erg verdrietig over, maar Knots besluit zijn kersverse vriend te helpen. Hoe kon het ook anders?


Ondanks het feit dat het vorige avontuur er eigenlijk nog maar net opzit, besluiten Freddie en Knots op zoek te gaan naar de vertrokken Oerkies. Uiteraard wil Knots niet dat zijn zusje Tuf meegaat, maar die is eigenwijs genoeg om dat lekker zelf te bepalen. Iets dat we in het eerste deel van Knots al te weten kwamen. Niet lang nadat je het boek hebt opengeslagen wordt de reis dus ingezet.


Deze reis verplaatst zich eerst naar de vlakte waar de Oerkies voor het laatst zijn gezien. Na goed zoeken vinden de hoofdpersonen een aanwijzing die hen naar de bizonvelden lijdt. Eén probleempje: het is best wel een heel flink eindje lopen. Gelukkig staat de oertijd bol van de dieren die deze reis met een beetje creativiteit wat kunnen verkorten. Zo vallen de ogen van het gezelschap al snel op een wolharige neushoorn. Is dat wel zo slim om als vervoersmiddel te nemen?


Tijdens de reis komen Knots & Co. weer allerlei dieren tegen, zoals gevaarlijke kleine rode wasberen, zwaardvissen en reusachtige slakken. Met name de gevaarlijke rode wasberen spelen een grote rol, omdat ze op een wel heel bijzondere manier tegen Tuf aankijken. Knots - De grootste omweg van de oertijd staat bol van de humor. Met name de eigenwijze Tuf weet met haar uitspraken de lezer aan het lachen te krijgen. Het zijn ook de dialogen en de tekeningen van Esther van den Brink die een glimlach op het gezicht toveren. Ook na dit tweede deel staat mijn standpunt nog fier overeind: Knots is een serie die voor veel middenbouwers een vermakelijk avontuurtje is!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...fans van het eerste deel

...lezers die van flauwe grapjes houden

...lezers die in het huis van papa en mama ook graag tekeningen op de muur maken

 

Samenvatting/Omslag


Als het dorp van Freddie plotseling is verdwenen, besluiten Knots en Tuf hun vriend te helpen zoeken. De reis gaat meteen al mis als ze in slaap vallen op de rug van een wollige neushoorn! Op zoek naar Freddies familie stuiten ze op grote uitdagingen: woeste wasberen, onbewoonde eilanden en glimmende zwaardvissen. Zal het de drie lukken om de grootste omweg van de oertijd te volbrengen? En waarom heeft die eigenwijze Tuf opeens een kroon op haar hoofd?!

Comments


bottom of page