top of page

Mag ik meedoen? | Eend laat zich niet van de wijs brengen


Buitensluiten. Het is iets dat helaas van alle leeftijden is. Op de basisschool mogen kinderen soms niet bij een groepje aansluiten in de pauze. Op de middelbare school worden kinderen uit projectgroepjes geweerd en als volwassene zul je op het werk wellicht negatieve ervaringen hebben. De enige manier om het aan te pakken, is door erover in gesprek te gaan. Eend heeft helaas geen lieve juf of meester die het probleem aanpakt en staat er dus helemaal alleen voor. Hoe gaat hij dat aanpakken?


Het enige wat Eend graag wil, is nieuwe vrienden maken. Niets meer en niets minder. Dat zou toch moeten kunnen? Om dit wat gemakkelijker te maken, besluit hij zich aan te sluiten bij een club. Daar zie je immers allemaal gelijkgestemden, dus een vriend maken zou goed te doen moeten zijn. Hij klopt eerst aan bij De Leeuwenclub. Hij maakt er zelfs een speciale manendos voor. Leeuw heeft echter nog een toelatingseis; Eend moet kunnen brullen en tja...dat lukt hem niet. Na wat luid gekwaak, wordt hij afgewezen.


Eend is echter een doorzetter en probeert het vervolgens bij de Slangenclub en Olifantenclub, maar geen van allen zit op Eend te wachten. Hij is te verschillend en daar is geen plek voor. Hoe lief, aardig en grappig Eend ook is; hij is niet welkom. Eend zit in zak en as. Hoe pak ik dit probleem nu aan? Hij bedenkt een briljante oplossing, waardoor iedereen die een club zoekt in een keer uit de brand is geholpen!


Mag ik meedoen? is een boek van John Kelly en Steph Laberis, vertaald door Kirsten Verhagen en uitgegeven door Veltman Uitgevers. Het stipt een saillant thema aan dat helaas in alle lagen van de samenleving voorkomt. Het boek biedt een ideaal opstapje voor een gesprek over buitensluiten in alle groepen van de basisschool. Want door dit probleem vroeg aan te kaarten, is de kans op voorkomen het grootst.

 

Dit boek is voor...

...kleuters die zich buitengesloten voelen

...ouders en leerkrachten die buitensluiten bespreekbaar willen maken

...kinderen die graag nieuwe vrienden willen maken

 

Samenvatting / Omslag


Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten. Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu? Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit een boek voor jou!

bottom of page