top of page

Marie Boe - Het Spook van Villa Donkerhout | Laat de magie je meevoeren

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021


Ik heb het wel eens eerder gezegd in een inleiding van een bespreking, maar een omslag van een boek kan de kans op het overhalen van jonge lezers ontzettend vergroten. Een omslag waarvoor je alle andere boeken in een schap of bibliotheek links laat liggen. Je wordt naar een omslag toegetrokken en opgezogen totdat je in het verhaal verzeild raakt. Illustrator Aleksandar Zolotic heeft voor de nieuwe serie van de succesvolle kinderboekenschrijver Michael Reefs de illustraties en omslag mogen verzorgen. Samen hebben ze een nieuwe, magische wereld geschapen. Een wereld die zich afspeelt op het afgelegen Zilvermaaneiland, waar niemand van kan vertrekken.


Op Zilvermaaneiland woont Marie Boe. Marie Boe heeft een fantastische oma, maar die oma is al oud. Voordat het boek echt is begonnen, is haar oma overleden. Wanneer Marie Boe op een middag aan het spelen is, ziet ze een bootje aanmeren. Eenmaal op het strand aangekomen, blijkt er een koffer in de boot te liggen. Een herkenbare koffer. Het is een koffer van Oma Boe! Hoe komt die hier nu terecht? Vol enthousiasme pakt Marie Boe de koffer en probeert ze hem te openen, maar zonder succes.


Zoals je nu al hebt kunnen lezen, duurt het niet lang voordat het boek je in een mysterieuze greep neemt. Voor je het weet begint deze greep ook prachtige, magische kenmerken begint te vertonen. Zilvermaaneiland wordt namelijk geteisterd door de mysterieuze Geestenkoning, die zich in het Schaduwbos lijkt schuil te houden. Tenminste, geteisterd... niet veel inwoners van Zilvermaaneiland weten van zijn bestaan af. Hij is een mythe, een verzinsel. Dat denkt Marie Boe in eerste instantie ook, totdat ze steeds meer aanwijzingen krijgt dat De Geestenkoning daadwerkelijk bestaat!


Marie Boe - Het Spook van Villa Donkerhout is een prachtig verhaal dat middenbouwers, maar zeker ook bovenbouwers zal kunnen bekoren. Het verhaal houdt een hoog tempo aan dat zeker na de opbouw van de eerste vijftig bladzijdes in een stroomversnelling komt. Vanaf dat moment laat het boek je niet meer los en zul je het in één ruk willen uitlezen. Naast het verhaal bevat het verhaal ook de nodige prachtige beeldspraak die kinderen uitdaagt om over bepaalde omgevingen en situaties na te denken.

''Ze draaide zich om. Haar blik liet ze over het lange bospad dwalen. Ver kon ze niet kijken. Het duister leek het andere eind opgegeten te hebben.'' (p. 58)
 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die stiekem elke dag in de spiegel oefenen om zelf te toveren

...lezers die van spannende avonturen houden

...lezers die al door de omslag overtuigd zijn (want de inhoud zal je niet teleurstellen!)

 

Omslag/Samenvatting

Marie Boe woont op Zilvermaaneiland, een sprookjesachtige plek waar de tijd lijkt stil te staan. Op een middag spoelt de geheimzinnige koffer van haar pas overleden oma aan op het strand. Marie en haar beste vriend Jasper proberen het mysterie te ontrafelen, waarbij blijkt dat ze op het punt staan om het échte geheim van Zilvermaaneiland te ontdekken. Wie is de mysterieuze Geestenkoning en wat zit er toch in haar oma’s koffer?


Comments


bottom of page