top of page

Monster Zoo 2 - Op trollenjacht | Mensen oppeuzelen in Scandinavië


We zijn allemaal wel gefascineerd door mysterieuze, mythische wezens. Kijk alleen al naar het Monster van Loch Ness. Het Schotse meer trekt elk jaar weer vele bezoekers in de hoop een glimp van Nessie op te vangen. Of wat dacht je van de verhalen rondom Bigfoot, waar hele documentaires over zijn gemaakt met vage camerabeelden en geluidsfragmenten. Het houdt de gemoederen bezig om het zo maar te stellen. Wie zich maar al te graag in dit mysterieuze gebied begeeft, is schrijver Tjerk Noordraven. Zijn boeken staan namelijk bol van het onverklaarbare. Ook Monster Zoo 2 doet hiervoor weer een duit in het zakje.


Eind 2020 maakte monsterjager Jindra zijn debuut in Monster Zoo 1: Voedertijd. De vader van Jindra ligt in het ziekenhuis nadat hij werd gebeten door een Sagaris: een driekoppige reuzenslang. In het eerste deel komt zijn zoon Jindra erachter dat zijn vader geen gewone dierenverzorger was. Onder de dierentuin waar hij werkte hield hij namelijk talloze monsters, waarvan het bestaan onbekend is of ontkend wordt. Waar Jindra in het eerste deel vooral probeert om de kneepjes van het vak als verzorger van monsters onder de knie te krijgen, is het in dit tweede deel tijd om ook echt te gaan jagen.


Het verzorgen van monsters was in het eerste deel alles behalve saai. Er gebeurde belachelijk veel in Monster Zoo. Probeer jij maar eens van de ene op de andere dag de zorg van de meest gevaarlijke en angstaanjagende monsters op je te nemen! Wanneer Jindra denkt eindelijk de verzorging onder de knie te hebben en wat rustiger aan te kunnen doen, verschijnt er een hologram. Een ontzettend stoer meisje genaamd Siggy heeft zijn hulp nodig. Er zijn namelijk trollen op oorlogspad in Noorwegen en daar moet een stokje voor worden gestoken. Voordat Jindra het weet wordt hij opgepikt door een Zgriptor: een reusachtige vogel met twee koppen. Deze vogel vliegt Jindra in anderhalf uur naar Denemarken, waar de plannen worden gesmeed om de trollen in Noorwegen te vangen.

Monster Zoo 2: Op Trollenjacht gaat verder waar deel een is geëindigd. De serie kenmerkt zich door de vele illustraties en variatie in lettertypen. Het is een boek vol actie. Lezers die niet te porren zijn voor lange beschrijvingen van personages, omgevingen en gedachtegangen zitten bij dit verhaal helemaal goed. Het boek is qua taalgebruik en belevingswereld ideaal te lezen vanaf de middenbouw, zeker omdat alles wordt ondersteund met afbeeldingen. Aan het eind van het verhaal helpt het boek nog om het plot beter te begrijpen door alles nog eens voor de lezer op een rijtje te zetten. Voor kinderen die het moeilijk vinden om het verhaal te begrijpen, maakt dit de leesbeleving nog leuker. Alles valt dan namelijk op zijn plek. Voor lezers die het plot zelf al hadden uitgepuzzeld is de uiteenzetting een stukje bevestiging. Een interessante opdracht voor kinderen zou kunnen zijn om het verhaal tot de uiteenzetting te lezen, om vervolgens te vragen wat het plot zou kunnen zijn!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die houden van boeken met veel illustraties

...lezers die gefascineerd zijn door monsters

...lezers die op jonge leeftijd al willen griezelen

 

Samenvatting / Omslag


In dit tweede deel van Monster Zoo gaat Jindra voor het eerst op monsterjacht. Samen met Siggy, die al superveel ervaring heeft, moet hij in Noorwegen een grote groep trollen vangen. Maar dat loopt al snel helemaal mis...

Comments


bottom of page