top of page

Mummies ontrafeld | Een kort en krachtig informatieboek


Je hebt wel eens van die prachtige informatieboeken die zo vol staan met interessante feitjes en weetjes, dat je werkelijk waar geen idee hebt waar je moet beginnen. Je kan vooraan beginnen en helemaal tot het einde lezen, maar je kan ook specifiek naar datgene zoeken dat je wilt weten. Sommige informatieboeken behandelen ontzettend veel onderwerpen, terwijl de ander wat dichter bij één onderwerp blijft. Het informatieboek Mummies ontrafeld kun je onder de laatste van die twee scharen.


Mummies ontrafeld is een informatieboek dat is vormgegeven door Tom Froese en is uitgegeven door Gottmer. Het betreft een vertaling van het Engelstalige boek Mummies Unrwapped. In het boek wordt de mummie van begin tot eind behandeld. Circa 29 pagina's lang vind je informatie over onze gebalsemde vrienden. Het onderwerp wordt helemaal uitgekleed... zeg maar.


Het boek begint heel concreet met het hoofdstuk 'Wat is een mummie?', waarna een opeenvolging van duidelijke, korte hoofdstukken plaatsvindt. Denk hierbij aan vragen als 'Hoe werden mummies ingewikkeld?' en 'Hoe werden mummies begraven?'. Ook is er kort aandacht voor de beroemdste mummies, maar daarvoor is het boek niet echt bedoeld. In Mummies ontrafeld vind je geen uitgebreide informatie over Toetanchamon en Ramses II, maar meer over de mummie zelf en het proces dat plaatsvond wanneer iemand gemummificeerd werd. Verwacht ook geen spookverhalen, maar wel veel feitjes die met prachtige illustraties heel laagdrempelig worden uitgelegd.


Wat ik het tofste aan Mummies ontrafeld vind, is dat het kort en bondig is. Je kunt concreet met de vragen aan de slag, maar mocht je even helemaal ondergedompeld willen worden in de wereld van de mummies, dan ben je binnen een klein uurtje bijgepraat. Dit maakt het boek ideaal voor schoolprojecten over de Oude Egyptenaren.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...scholen die informatieboeken zoeken over het Oude Egypte ...kinderen die van korte en krachtige informatieboeken houden

...lezers die van ingewikkelde onderwerpen houden

 

Samenvatting / Omslag


Ontdek in ‘Mummies ontrafeld’ van Tom Froese alles wat je maar weten wilt over mummies in het oude Egypte en archeologie. Van de vele rituelen die erbij kwamen kijken tot hoe belangrijk de Nijl was en welke Egyptische goden en wat zij betekenden, alles komt voorbij. Het hele boek is voorzien van prachtige, kleurrijke en verhelderende illustraties met een vleugje humor, en het omslag is van goudfolie!


Wist je dat de oude Egyptenaren geloofden dat je hart werd opgegeten door een nijlpaardleeuw-krokodil-godin als je niet naar het hiernamaals mocht? En dat een lichaam voor altijd bewaard moest blijven? Dat er wel vier voetbalvelden aan linnen wikkels nodig waren voor één mummie? En welke Farao de beroemdste mummie ter wereld werd? ‘Mummies ontrafeld’ biedt een super interessant en prachtig geïllustreerd kijkje duizenden jaren terug in de tijd. Niet alleen is alles te lezen over hoe mummies precies werden gemaakt en hoe ze werden begraven, ook Egyptische goden, de Pyramides, Europese archeologen en grafrovers komen aan bod.


Nuttige informatie wordt afgewisseld met leuke weetjes en mummieblunders – want het ging lang niet altijd goed! De illustraties van Tom Froese zijn kleurrijk en passen perfect bij het onderwerp, het oude Egypte!

Comments


bottom of page