top of page

Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen | Positieve piraterij


Vraag een kind op de basisschool een piraat te tekenen en je krijgt waarschijnlijk veelal eenzelfde tekening. Kenmerken? Een zwarte, lange baard, een houten poot, een ooglapje, een grote hoed en een papegaai op de schouder. Niet gek, aangezien in veel films en prentenboeken een piraat ook daadwerkelijk zo is afgebeeld. Een piraat is eigenlijk een ordinaire dief, maar piraten zoals de vader van Pippi Langkous en Woeste Willem hebben dat imago wel wat opgepoetst. Kapitein Kwaadbaard lijkt aan het begin van dit boek het imago weer wat te beschadigen, maar oordeel niet te vroeg! Kapitein Kwaadbaard heeft namelijk maar een heel klein hartje.


We starten het verhaal van Mus & Kapitein Kwaadbaard meteen met een hoop actie. Mus beklimt een steile bergwand en staat telkens op het punt om in de afgrond te kukelen, maar gelukkig weet ze met haar laatste krachten de top te bereiken. Ze heeft haar doel bereikt. Ze was namelijk op zoek naar Café De Afgrond, waar Kapitein Kwaardbaard zich zou schuilhouden. Mus heeft namelijk een bijzondere vraag aan de norse man. Haar dorp Zeeburgerdam is ingenomen door een woeste bende die zichzelf De 5 Slangen noemt. De enige die deze bende kan oprollen is Kapitein Kwaadbaard, maar die is zijn pensioen als zeerover al gestart. Het lijkt erop dat Mus de kapitein niet van de gedachte kan brengen, totdat ze een belangrijke troef speelt: zijn zoon.

Kapitein Kwaadbaard is opeens een en al oor en besluit met Mus een poging te wagen om Zeeburgerdam te bevrijden. Al snel zoeken ze een oude vriend van Kapitein Kwaadbaard op, genaamd De Buffel. Zo sterk als De Buffel zul je ze niet snel tegenkomen. Al snel wordt ook Kromme Kareltje aan het gezelschap toegevoegd en is het tijd om een plan te maken en tot uitvoering te brengen.


Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen is het debuut van Kevin Hassing, die indruk maakt door een verhaal te vertellen met verschillende lagen. Het verhaal begint vol in de actie en houdt een hoog tempo aan. Ondanks dit hoge tempo weet Hassing de personages zorgvuldig uit te diepen. Je leert de hele crew beetje bij beetje beter kennen, waardoor je een aangename band opbouwt met alle personages. Elk detail weet te boeien en dat is iets wat ik lang niet in alle boeken tegenkom. Uitgever Luitingh-Sijthoff heeft alle reden gehad om dit piratenverhaal te publiceren. Ik ben zeer benieuwd waar het volgende avontuur van Mus & Kapitein Kwaadbaard op uitdraait!

 

Dit boek is voor...

...lezers die wel eens als piraat verkleed gaan naar schoolfeestjes

...kinderen die van avontuurlijke boeken houden

...lezers die geen zeebenen hebben!

 

Samenvatting / Omslag


Duik in de fantastische wereld van Mus & kapitein Kwaadbaard in dit debuut van (stem)acteur Kevin Hassing!


Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen van (stem)acteur Kevin Hassing is het eerste deel van een grappige, avontuurlijke serie voor jongens en meiden. Over een stoer weesmeisje, een kapitein met een klein hartje, plunderende piraten, bijzondere boswezens en nog veel meer! Met full colour illustraties van Linde Faas.


Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw om kapitein Kwaadbaard te zoeken, gaat ze op weg. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…


‘Kevin Hassing schrijft sprankelend en humoristisch. Mus draagt met haar eigenzinnigheid zonder moeite een buitengewoon avontuurlijk verhaal over ontvoering, verloren liefde, rovers met zwaarden en stoere personages.’ Kirsten König, De Amsterdamse Kinderboekwinkel

Σχόλια


bottom of page