top of page

Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe | Koning van de cliffhangers


In de ruim drie jaar die ik momenteel als Leesdetective door het leven ga, heb ik sommige schrijvers als een duveltje uit een doosje tevoorschijn zien komen. Een van hen is de veelzijdige Kevin Hassing, die besloot niet alleen te willen acteren, maar ook eens in de pen wilde klimmen voor een pakkend kinderboek. Het resulteerde in de avonturen van Mus en Kapitein Kwaadbaard. In oktober 2020 verscheen het eerste deel van deze bende van ellende, maar het derde deel is inmiddels ook al in de schappen te vinden, genaamd Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe!


Mus en haar kameraden zijn nog maar net hersteld van de koers naar de Kraken (deel 2), alhoewel, hersteld kun je het wellicht nog niet eens noemen. Een schip doemt op en iedereen in Zeeburgerdam wordt in opperste staat van gereedheid gebracht. Een vijandig schip meert aan, een vijandig schip van...glas?


Wat volgt is een ontmoeting met de bemanning van het schip dat klaarblijkelijk De Amorfe heet. De koerser van het schip stelt zichzelf voor als Nero en al snel blijkt hij voornamelijk in Mus geïnteresseerd te zijn. Na de kennismaking lijkt Nero voor maar een doel naar Zeeburgerdam te zijn gekomen: om bondgenoten te vinden voor het Tetra Toernooi. Het Tetra Toernooi is een prestigieus toernooi dat gehouden wordt op De Parasela, een drijvend eiland van hout. Drie schepen kunnen zich aanmelden om een reeks proeven te voltooien. Proeven waarbij op het scherpst van de snede gestreden moet worden.

Wat volgt is een avontuur dat je kan laten denken over avonturen als The Hunger Games, maar nog meer aan Harry Potter en de Vuurbeker. Dit deel is misschien wel het sterkste deel dat tot nu toe is verschenen. Het boek komt vrij snel op gang en door de kleine cliffhangers aan het eind van elk hoofdstuk weet Kevin Hassing de lezer aan zich te binden. Het boek is duidelijk op zijn best als je de vorige delen ook hebt gelezen, want van een uitgebreide terugblik is geen sprake. Naast dat ik heb genoten van het avontuur en de tedere momenten tussen onder andere Mus, Hestia en Kapitein Kwaadbaard, heb ik ook erg genoten van de humor in dit boek, zoals de introductie van de Scheldvis. Maar om dat te ervaren, moet je zelf aan de slag! Lezen, dus!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van de vorige delen.

...lezers die houden van verhalen waar altijd wel iets gebeurt.

...lezers die tegen een cliffhanger kunnen, want dat einde... man man man.

 

Samenvatting/Omslag

Kevin Hassing, winnaar van de Kinderjury 2022, schreef met De Amorfe een spannend nieuw avontuur over Mus en kapitein Kwaadbaard. Eerder verschenen De 5 Slangen en De koers naar de Kraken – waarvan deel 2 in 2022 door de Kinderjury is uitgeroepen tot mooiste kinderboek voor lezers vanaf 10 jaar.

Een geheimzinnig schip doemt op uit de mist en vaart recht op de kade van Zeeburgerdam af. Het blijkt De Amorfe te zijn, een vaartuig dat gemaakt is van glas. De kapitein van het schip, Nero, vertelt dat hij met zijn bemanning mee gaat doen aan het Tetra Toernooi, een legendarisch evenement dat zich afspeelt op een drijvende stad midden in de oceaan. Hij vraagt Mus en haar vrienden ook mee te strijden. Maar Mus twijfelt. Meedoen aan het toernooi betekent dat je je leven op het spel zet…

Kevin Hassing is behalve schrijver ook (stem)acteur. Zijn eerste boek over Mus, De 5 Slangen, werd in 2021 genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Over Mus en haar vrienden zullen nog veel meer boeken verschijnen. Met sfeervolle fullcolourillustraties van Linde Faas.

‘Het verhaal is zo spannend dat je het gevoel hebt dat je erbij bent.’ Jona, 10 jaar

Comments


bottom of page