top of page

Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken (10+) | Beman de kanonnen!


Aan het eind van mijn bespreking van Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen liet ik ontvallen dat ik erg benieuwd was waar het nieuwe avontuur van dit bonte gezelschap op zou uitdraaien. Het verhaal van Mus was namelijk nog lang van afgerond en met een flinke cliffhanger wist Kevin Hassing ervoor te zorgen dat ik razend benieuwd was naar hoe dit zich zou ontvouwen. Inmiddels ligt het tweede deel van de serie, De Koers naar de Kraken, in de schappen. Hoe brengen Mus & Co. het er dit keer van af?


De titel windt er in ieder geval geen doekjes om: er moet worden gejaagd op een gigantisch zeemonster. Een Kraken zorgt ervoor dat de zee rondom Zeeburgerdam doordrenkt is met venijn, een gif dat van de Kraken afkomstig is. Het gif vreet aan alles wat het tegenkomt, zeker een houten romp van een schip. Hierdoor kan er geen vis worden gevangen en dreigt er een hongersnood uit te breken in Zeeburgerdam. Gelukkig zijn Mus & Kapitein Kwaadbaard de beroerdste niet en gaan ze op onderzoek uit.


Al snel blijkt dat er inderdaad een koers moet worden ingezet naar de Kraken. Het beest moet worden verslagen om te zorgen dat er simpelweg weer kan worden gevist. Om wat beter beslagen ten ijs te komen, brengt het gezelschap een bezoekje aan Victor Verbassius. Hij is de enige die de Kraken in levende lijven heeft gezien en dit ook kan navertellen. Nou ja, navertellen... Victor Verbassius spreekt niet meer sinds zijn laatste confrontatie met het zeemonster. Hij praat middels een krijtbordje... maar het liefst communiceert hij helemaal niet.


Uiteindelijk voelen Mus & Kapitein Kwaadbaard zich voorbereid genoeg om de koers in te zetten. Er valt een flinke schat te verdienen wanneer ze het hart van de Kraken bemachtigen. Ze stellen een bemanning samen, waaronder ene Kapitein Frederik de Vijfde. Met een kale fret doet hij de wenkbrauwen fronsen, maar er lijkt een bijzondere rol voor hem weggelegd...


Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Koers naar de Kraken borduurt verder op de gebeurtenissen van het eerste deel. We kennen de personages en diezelfde personages vertolken de hoofdrol in dit nieuwe boek, aangevuld met enkele nieuwe personen. Victor Verbassius is een geniale toevoeging. Door mysterieus te communiceren met zijn krijtbordje, wordt er voor alles wat hij zegt een zekere spanning opgebouwd. Kevin Hassing trekt de lijn van zijn schrijfstijl door, door lastige uitspraken met een kwinkslag uit te leggen en een droge grap niet te schuwen. Deel 3, Mus & Kapitein Kwaadbaard: De Amorfe is al aangekondigd. Wat zit er voor deze personages nog in het (rum)vat?

 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die ook wel eens de zee op zouden willen!

...lezers die van actie en avontuur houden

...lezers die het stiekem ook heel leuk vinden om af en toe als een piraat te praten (Ahoy, matey!)

 

Samenvatting/Omslag

Koers naar de Kraken van Kevin Hassing is het vervolg op Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen. In dit spannende tweede deel gaan Mus en haar vrienden op jacht naar een gevaarlijk zeemonster. Met grote, sfeervolle illustraties van Linde Faas. Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim…

コメント


bottom of page