top of page

Nevermoor | De magische serie van Jessica Townsend

Bijgewerkt op: 1 aug. 2021


Je kent ze wel: de magische boeken. Allen worden vergeleken met die ene en eeuwige bestseller: Harry Potter. En allen worden ze (vaak onterecht) de nieuwe Harry Potter genoemd. Ik durf hier stelling te nemen dat Nevermoor heel erg veel overeenkomsten heeft, maar ook origineel blijft in de tegenstanders en de magische krachten. Van listige laantjes tot aan wondieren, het zijn allemaal originele en interessante concepten die ik in ieder geval nog nooit ben tegengekomen. Misschien ben ik wel niet magisch genoeg, haha.


In dit artikel zal ik de eerste drie delen bespreken. Heb je een deel niet gelezen, dan is het vanzelfsprekend niet handig om het volgende deel te lezen. Deze delen bevatten dan natuurlijk spoilers, aangezien Morrigan dan een stap verder is in het worden van een echte Wondersmid. Ik zal dikgedrukt aangeven wanneer je moet stoppen met lezen en wanneer de conclusie begint. Niets is namelijk zo vervelend als een spoiler. Zelfs niet Ezra Windbuil.


Deel 1: Nevermoor - Morrigan Crow en het Wondergenootschap

De vergelijking tussen Harry Potter en Morrigan Crow zit al aan het begin. Al wordt Harry uitgekotst door het gezin waarbij hij woont, wacht Morrigan Crow een erger lot: de dood. Morrigan Crow is vervloekt en woont bij de belangrijkste man van de Winterzeepartij. Samen met zijn vrouw hebben ze een hekel aan Morrigan, omdat ze vervloekt is. Alles wat fout gaat waar zij bij is, daar krijgt Morrigan de schuld van. Dit is natuurlijk ontzettend oneerlijk. Als het tijdsdeel waar de Republiek nu in verkeert voorbij is, zal Morrigan worden geofferd aan de Meute van Schaduw en Rook. Echter wordt ze op tijd gered door een roodharige man met een baard. Morrigan twijfelt, maar besluit mee te gaan.


Als ze met de plulijn in Nevermoor aankomt, kijkt ze haar ogen uit. Ze gaat wonen in een hotel dat zich vormt naar de smaak van de gasten en naar de wens van de gasten en in het hotel begint de grootste kat die ze ooit heeft gezien tegen haar te praten. Morrigan begrijpt niet zo goed waarom juist zíj gered is door Jupiter, maar daar komt ze beetje bij beetje achter. Zeker omdat ze ze moet worden toegelaten tot het Wondergenootschap, maar om daar toe te worden gelaten, moet ze een aantal beproevingen doen. De vraag blijft, wat is haar kneepje... Waar is zij uitzonderlijk goed in?Als je deel 1 nog niet hebt gelezen, moet je hier niet verder lezen!!


Deel 2: Wondersmid - De roeping van Morrigan Crow

Wondersmid; De Roeping van Morrigan Crow; cover; Jessica Townsend; Luijtingh-Sijthof

Nu Morrigan Crow toegelaten is tot het Wondergenootschap, mag ze lessen gaan volgen. De vraag is, omdat ze nu Wondersmid is, wie haar de lessen gaat geven. Ze komt er al snel achter dat een hele trage schildpad (Hemingway Oswald) haar de lessen gaat geven. Hij vertelt hoe slecht Wondersmeden zijn en laat Morrigan dit lezen en uitzoeken. De dagen duren lang en zijn behoorlijk saai en ondertussen merkt Morrigan dat haar krachten beginnen te kriebelen. Hoe lang kan Morrigan haar krachten onder controle houden?


In het tweede deel is er ook nog iets anders aan de hand. Namelijk Unit 919, waar Morrigan onderdeel van uitmaakt, krijgt een nieuw doel. Ze moeten er met zijn allen voor zorgen dat niemand te weten komt dat Morrigan een Wondersmid is. Echter zorgen mysterieuze verdwijningen ervoor dat de druk op de groep toeneemt, want is Morrigan juist niet degene die die verdwijningen kan oplossen. Als er op een dag briefjes verschijnen aan de leden van Unit 919 dat ze de identiteit van Morrigan moeten vrijgeven, neemt de druk op de groep toe. Kan iedereen zijn belofte houden?Als je deel 2 nog niet hebt gelezen, moet je hier zeker niet verder lezen!!


Spookpokken; De jacht op Morrigan Crow; Jessica Townsend; Luijtingh-Sijthof; cover

Deel 3: Spookpokken - De jacht op Morrigan Crow

Bij iedereen is het nu bekend dat Morrigan een Wondersmid is. Dit levert veel reacties op, zowel binnen als buiten de campus. Morrigan krijgt de mogelijkheid om voorzichtig zichzelf als Wondersmid te ontwikkelen. Haar lesprogramma wordt aangepast en van het hoofd van de school mag ze naar het deel van de Campus dat maar weinig mensen kennen: de plek waar vroeger de Wondersmeden les kregen. Door een bijzonder foefje kan ze in de oude lessen van de oude Wondersmeden stappen en deelnemen. Het oefenen kost wel heel veel kracht. Lukt het Morrigan om een echte goede Wondersmid te worden?


In de Vrije Staten is er ook nog iets anders aan de hand. De Wondieren veranderen soms ineens in "wilde" dieren zoals wij ze hier ook kennen. Van het één op andere moment vallen ze hordes van mensen aan, zonder dat je het aan voelt komen. Niemand snapt er iets van en Jupiter is er op uitgestuurd om het te bestuderen. Als Morrigan er achter komt wat de Spookpokken precies zijn, besluit ze het heft in eigen hand te nemen. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Lukt het Morrigan om de Spookpokken voor altijd uit te roeien? En zit Ezra Windbuil weer achter de Spookpokken?Nu volgt de conclusie, je kan weer gerust verder lezen


De Nevermoor serie


De Nevermoor serie neemt je mee en daagt je uit. Je verbeelding moet je grootste vriend zijn en gelukkig helpt de mooie taal van Jessica Townsend je hier bij. Omdat Morrigan ook nog aan het ontdekken is wat de wonderlijke wereld van Nevermoor te bieden heeft, kan je meeliften op haar onwetendheid. Soms moet je even op je laten inwerken wat er gebeurt en soms zit je lachend achter je boek, omdat er weer iets bizars gebeurt. Wat heerlijk is, is dat de boeken zo snel weglezen, dat je na een paar dagen ontzettend teleurgesteld bent dat het weer voorbij is. Een geluk is dat Townsend wel heeft aangekondigd dat er nog een aantal delen zullen komen. Je merkt ook dat je er nog helemaal niet bent en dat Morrigan nog niet klaar is met Windbuil. Zeker niet nadat er in deel 3 nog een andere schurk opduikt. Laten we hopen dat de serie verder uitbreidt. Townsend heeft een plot geschreven voor 9(!) boeken. Er is voor het vierde boek helaas nog geen publicatiedatum bekend en eer dat hij dan vertaald is, zal het zomaar tot 2022 (en misschien nog wel langer) duren totdat dit vierde boek er is. Maar wij blijven hoop houden dat het er snel komt!

Comments


bottom of page