top of page

Niet spieken op pagina 39 | Houd jij jezelf in bedwang?


Daar waar we in het begin van onze dagen Leesdetectives blij waren met alle boeken die we aangeboden kregen, daar is het beetje bij beetje steeds meer een selectie maken van boeken die we daadwerkelijk interessant vinden om te behandelen. Soms kom je er bij het lezen van een boek achter dat het niet zo goed is als gehoopt en soms weet een boek juist positief te verbazen. Als er één boek is in het afgelopen jaar dat ons qua titel in ieder geval meteen wist te trekken, dan is het Niet spieken op pagina 39 van Nathalie Clefas wel!


De aanstekelijke zin prijkt op de voorkant in gigantische letters. Knap kind dat de verleiding vervolgens kan weerstaan. Omdat ik mij niet wilde laten kennen, heb ik het volgehouden tot ik bij die beruchte pagina 39 aankwam, maar deze pagina speelt stiekem maar een kleine rol in het hele verhaal van het Ravensteincollege. Op deze school is het namelijk helemaal niet fijn vertoeven. De leerkrachten, directeur en voorzitster van de ouderraad zijn stuk voor stuk verschrikkelijke mensen die het leven van de leerlingen zuur proberen te maken door alles via regeltjes aan banden te leggen. Wanneer meester Bulder zo hard buldert dat hij zijn stem kwijt raakt, wordt Meester Wits aangenomen met toch wel een wurgcontract. Achteraf gezien zou het Ravensteincollege hem echter liever kwijt dan rijk zijn, want meester Wits denkt net wat anders over bepaalde zaken.


Wout en Nia zijn twee leerlingen op het Ravensteincollege die alles van dichtbij meemaken. Ze zitten ook in de klas van meester Wits, die niks te gek vindt. Op een dag verschijnen er bijzondere figuren aan het hek van de school. Zij komen een rapport opmaken, maar sinds hun verschijning gebeuren er vreemde dingen. Leerkrachten en leerlingen verdwijnen en plotsklaps wordt er zelfs een dierentuin op het schoolplein geopend en is er frisdrank te koop in de kantine. Wat gebeurt hier?


Niet spieken op pagina 39 is een verhaal dat zich volledig op een school afspeelt. Het is een boek dat doet denken aan settings als Mathilda en Meester Jaap. Ik moet eerlijk bekennen dat de titel wel een flinke clickbait is. Het heeft nagenoeg niks met het verhaal te maken en daar kun je je vraagtekens bij zetten. Tegelijkertijd doet het verhaal daar niet aan onder en is het een avontuur dat wat traag op gang komt, maar aan het einde duidelijk een stukje snelweg meepakt. 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die van schoolse verhalen houden

...lezers die van humoristische boeken houden

...leerkrachten die het over clickbait willen hebben

 

Samenvatting / Omslag


Een grappig en doldwaas boek over een school die nóg erger is dan de jouwe. Voor veel te nieuwsgierige kinderen vanaf 9. Dit boek gaat over een vreselijke school. Heel wat scholen zijn verschrikkelijk, maar soms is er één nog net een tikkeltje erger. Wout en Nia hebben de pech om op zo’n school te zitten. Hun leraar, meester Bulder, vindt alle kinderen flapdrollen en brult de hele dag. Maar dan verliest hij zijn stem en komt er een bijzondere vervangleraar: meester Wits. Vanaf dan gebeuren er gekke dingen in het Ravensteincollege …

Comments


bottom of page