top of page

Oerbloed - De Raadselbreker | Vrouwen aan de macht


Ik heb het tijdens de laatste verkiezingen verschillende mensen horen zeggen: ''Ik ga geen VVD stemmen, maar het zou wel goed zijn als er eens een vrouw Minister-President wordt!'' Er gaan vaak genoeg stemmen op over het feit dat vrouwen vaker aan de macht zouden moeten zijn. Er zou volgens deze stemmen minder oorlog uitbreken en er zouden minder overhaaste beslissingen worden genomen. Of dat echt zou gebeuren, is moeilijk te zeggen. In ieder geval hebben de vrouwen wel de macht gegrepen in het boekdebuut van Rob Koops. Zou dat bij hem thuis ook het geval zijn?


In Oerbloed - De Raadselbreker volgen we Obbe, een boekhoeder die zijn dagen slijt in de Boekenburcht. Dit is een prachtige locatie waar het geschreven schrift heilig is. Je houdt niet van een man of vrouw, maar van een boek. Het is bijvoorbeeld ook verboden om aan elkaar te zitten. Nadat we Obbe aan het begin van het boek als een onzekere jongen leren kennen, blijkt al snel dat het hoog tijd wordt dat hij zich vermand: er wordt hem namelijk een belangrijke missie in de schoot geworpen! Wijsgeleerde Gundahart (een vrouw uiteraard) heeft het Zevende Boek gevonden. Dit heilige boek heeft immense krachten en mag absoluut niet in de verkeerde handen vallen. Obbe wordt gevraagd (stiekem gedwongen) om het boek naar een plek hier ver vandaan te brengen. Alleen.


Obbe weet niet wat hij hoort. Hij? Met zo'n grote verantwoordelijkheid? Hij wilt het liefst zijn makker Thorwald meenemen, maar dat mag niet. Zo begint hij in zijn eentje aan een queeste waarvan hij geen idee heeft waar deze zal eindigen.


Onderweg ontmoet hij onder andere Darja, een stoere meid die zich ook regelmatig als jongen voordoet. Er ontstaat een speciale band tussen de twee personages, waar het verhaal dan ook grotendeels omheen wordt gebouwd. Wat volgt is een verhaal waarin ontmoetingen plaatsvinden en mysterieuze locaties worden aangedaan. De ene ontmoeting laat je op het puntje van je stoel zitten, terwijl de andere ontmoeting je meer vertelt over de geschiedenis van Norgië. Langzaam maar zeker slokt het verhaal je op om je vervolgens niet meer los te laten. Je wordt verliefd op de hoofdpersonages en ben benieuwd hoe deze reis zal eindigen, maar om dat precies te weten, zul je nog twee delen moeten volhouden!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van De Brief voor de koning. De gelijkenissen zijn er!

...fans van een Middeleeuws en avontuurlijk verhaal.

...iedereen die eens willen ervaren hoe een universum met vrouwen aan de absolute macht is (wellicht kun je ook eens bij Rob Koops thuis gaan kijken?)


 

Samenvatting/Omslag

Razend spannend avontuur voor lezers van De Grijze Jager en De brief voor de koning.


Obbe leidt een prettig leven in de Boekenburcht, de plek waar alle kennis van Norgië wordt bewaard. Totdat hij per ongeluk het Zevende Boek vindt, een geheimzinnig boek dat beslist niet in verkeerde handen mag vallen.


Tot zijn verbazing wordt Obbe aangewezen als de Raadselbreker. Hij moet het boek in veiligheid brengen. Met tegenzin begint hij aan een levensgevaarlijke reis door Norgië.


Onderweg ontmoet hij Darja en samen met haar neemt hij het op tegen rovers, beesten en nevelgeesten. Maar vooral tegen de kwaadaardige Rafenna, die alles op alles zet om het Zevende Boek in haar bezit te krijgen.


‘Rob is waarschijnlijk de meest enthousiaste schrijver van Utrecht en slaagt erin de lezer minstens zo enthousiast door Norgië te laten reizen. John Flanagan kan zijn borst natmaken!’ Andger van der Land, boekhandel KEES

bottom of page