top of page

Oom Onkruid | Lachen, gieren en een brullende plant


De kinderboekenweek van 2022 ligt in het verschiet met als thema Gi-ga-groen. Inmiddels traditiegetrouw bemoeit Tosca Menten zich daar graag tegenaan door een hilarisch kinderboek op de markt te brengen. Vorig jaar deed ze een duit in het zakje met De Chocoladetandarts en dit jaar moest er dus iets bedacht worden over planten. Een vleesetende plant genaamd Freddie bleek de uitkomst in een allesomvattend boek met 137 groene griezels.


Het boek Oom Onkruid bevat in totaal 212 bladzijdes, waarvan er iets meer dan 100 samen een verhaal vormen. Dit verhaal gaat over Boris en Oom Onkruid, die een wel heel bijzondere plant ontdekken. Oom Onkruid is al specialist in het bedenken van niet-bestaande planten, maar wanneer Boris een plant genaamd Freddie ziet groeien, fronst Oom Onkruid zelfs de wenkbrauwen. Freddie groeit namelijk uit tot een bizar grote plant die uiteindelijk niet vies lijkt van wat vlees. En dat vindt Oom Onkruid net iets té gevaarlijk.

Tussen het verhaal van Freddie, Boris en Oom Onkruid door, heeft Tosca Menten weer lekker veel plek ingeruimd voor de grootste prietpraat, zij het met wat verwijzingen naar de realiteit. Zo worden er veel fictieve planten in het boek voorgesteld, zoals de Worstelwaterlelie en de Kogeleik. Er zijn verwijzingen naar echte planten, maar zoals Tosca Menten ze voorstelt heb je ze nog nooit gezien!


Naast de informatie over planten is er ook ruimte voor de gekste krantenberichten. Wat dacht je van een plantenprofessor die een politieke partij wil beginnen? Of een man die is bezweken na het eten van een Rode Fluimpluimpruim? Je raadt het al, des te gekker des te beter. Er zijn wat dat betreft wel wat gelijkenissen te vinden met de eerder genoemde Chocoladetandarts. Dus vond je dat een tof boek, dan zul je jezelf hier ook mee vermaken!

Proeflezen Oom Onkruid
.pdf
Download PDF • 3.48MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die De Chocoladetandarts leuk vinden. ...lezers die houden van absurde humor.

...lezers die denken alle planten al te kennen!

 

Samenvatting / Omslag

Als Boris bij zijn oom Onkruid gaat logeren, vindt hij na een regenbui een vreemd zaadje in zijn haar. Hij stopt het in de grond en tot zijn stomme verbazing groeit er binnen een dag een enorme plant uit. De plant slaat af en toe een blad om hem heen en Boris is beretrots. Hij noemt de plant Freddie, geeft hem een eigen tuintje en sluit zelfs vriendschap met hem. Tot Freddie naar vliegen begint te happen. Is de plant eigenlijk eigenlijk wel zo vriendelijk als Boris denkt? Opeens gaat er van alles mis.


Aangevuld met gi-ga-groene weetjes, maffe interviews en bijzondere krantenberichten, advertenties en groene katernen vol gi-ga-vreemde planten. Bomvol illustraties in kleur van de enige echte Geert Gratama.

Comments


bottom of page