top of page

Oorlogshelden | Wat als je je beste vriendin niet kunt vertrouwen?


Veel oorlogen brengen heel veel leed met zich mee en de laatste oorlog die op ons grondgebied is uitgevochten is de Tweede Wereldoorlog. In die Tweede Wereldoorlog vielen de Duitsers ons binnen en dat bracht veel spanningen met zich mee. Zo waren er vele NSB'ers die zich aan het begin van de oorlog superieur waanden en hoe verder de oorlog vorderde, des te meer verzetsstrijders er kwamen. Ook in België waren er diezelfde spanningen. Dit is onder andere te lezen in het indrukwekkende Oorlogshelden!


In Oorlogshelden wordt het verhaal van Colette en Lowie verteld. Lowie woont op een boerderij met zijn vader, moeder en zijn broertje. Als de oorlog uitbreekt, moeten ze eerst vluchten, maar al snel blijkt dit niet nodig te zijn en verhuizen ze terug. De problemen stapelen zich wel steeds meer op, zo moet Lowie zijn paard opgeven aan de Duitsers en moeten ze al het eten laten inzamelen voor de Duitsers. Lowies vader probeert een beetje te smokkelen met de aantallen, maar als de knecht van de vader moet onderduiken, verandert alles.


Colette woont in Leuven en vlucht naar Bierbeek met haar moeder en haar zussen. Haar vader is opgepakt tijdens de Duitse invasie en zit in een Duits kamp. Om te overleven, gaat Colette naar een boer om meel te kopen. Daar ontmoet ze Lowie. Hij is ontzettend knap en heeft prachtige bruine ogen. Ook Lowie is helemaal ondersteboven van Colette. Als haar vader weer thuis komt, moet hij voor de Duitsers werken. De vraag is: kan Lowie met een onderduiker Colette nog wel vertrouwen?


Oorlogshelden is een geweldig geschreven kinderboek dat kinderen of jong-volwassenen meeneemt in de Tweede Wereldoorlog. De vrede die er nu heerst, voelt vanzelfsprekend, maar wat als dat niet meer zo is? Wat gebeurt er dan? Dat wordt heel mooi geïllustreerd in Oorlogshelden. Ook het liefdesverhaal van Colette en Lowie is geweldig omschreven, want de vraag is of ze uiteindelijk bij elkaar komen. Of het nog kans van slagen heeft, ondanks alles wat er gebeurd is. De conclusie in ieder oorlogsboek komt ook nu weer naar boven: " We zijn blij als de oorlog weer voorbij is"

 

Ik raad dit boek aan voor...

... iedereen die houdt van oorlogsboeken en geschiedenisboeken

... een ieder die gek is op een beetje romance

... iedereen die ook eens iemand wil duwen, die rauwe eieren in zijn zak heeft

 

Omslag/Samenvatting

Lowie en Colette zijn elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij woont op een boerderij, zij in de stad. Wanneer ze elkaar ontmoeten op het platteland, ontstaat er een warme vriendschap. Maar Colettes vader werkt voor de Duitsers. Is ze daarom zo geïnteresseerd in het Joodse weeshuis om de hoek? Na de onverwachte inval op de boerderij weet Lowie het zeker: Colette heeft hem en zijn dorpsgenoten verraden … Een spannend verhaal over het leven in België tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Comments


bottom of page