top of page

Op de rug van Bigi Kayman (7+) | Geen krokodillentranen

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022


Op de rug van Bigi Kayman, Hanna Goudzand Nahar, Hedy Tjin, cover

Slavernij is in dezer dagen nog een groot item. Dat betekent dat er nog steeds veel discussies zijn over wat voor een invloed de slavernij nu nog heeft op mensen. Over één ding is iedereen het eens: de slavernij mag nooit meer terugkeren. Wat natuurlijk heel interessant is, is dat iedereen wel de feiten juist moet hebben over de slavernij. Boeken helpen daar enorm bij. Denk bijvoorbeeld aan het geweldige boek De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. Nu heeft Henna Goudzand Nahar een prachtig middenbouwboek geschreven over de slavernij: Op de rug van Bigi Kayman.


Afi en Kofi wonen op een plantage van meester Jan. Meester Jan is een hele strenge meester en woont met zijn familie in "het witte huis." De slaven verblijven in simpele kotten en moeten 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hard werken, want anders krijgen ze slaag. Kofi en Afi vinden het niet eerlijk en wanneer een geldschieter hun vader wil weghalen van de plantage, besluiten Afi en Kofi te vluchten. Ze vluchten naar een plek die "het landje" heet. Dit is een plek midden in een moeras waar niemand bij kan. Maar de vraag is of Afi en Kofi de vlucht overleven met achtervolgers en de gevaren van de jungle!


Op de rug van Bigi Kayman is een inspirerend en spannend verhaal over vluchten in de jungle en het ontkomen aan slavernij. Het vertelt een verhaal over een verleden waar wij ons ontzettend voor moeten schamen. Ook het gebruik van Afrikaanse mensen en kinderen op plantages is natuurlijk verschrikkelijk. Op de rug van Bigi Kayman is een verhaal over ontsnapping aan een macht die niet overwonnen kon worden. Of toch wel?


Op de rug van Bigi Kayman is een boek dat je perfect kan gebruiken in de middenbouw van de school (groep 4,5,6). Daar kun je met de kinderen aan de hand van het boek en het liedje (zie hieronder) aan de slag met wat slavernij is en waarom we nooit meer terug mogen naar die tijd. Überhaupt zou je kunnen praten over minderheden en hoe je daarmee moet omgaan. Tegelijkertijd zou je met de kinderen rond het thema slavernij een geweldige les kunnen geven met wat slaven moeten hebben doorstaan. Tenslotte zijn slavernijliedjes (pick a bale of cotton en bigi kayman) een thema waar je het over zou kunnen hebben.


Op de rug van Bigi Kayman is dus in meerdere aspecten een goed boek. Het boek weet knap van een heel moeilijk onderwerp als de slavernij een relatief luchtig verhaal te maken. Het is niet in die zin luchtig dat de ernst wordt onderschat, maar het verhaal is perfect voor kinderen om het te begrijpen wat er gebeurd is. Kortom: Bigi Kayman is een vrolijk verhaal met een zwarte rand!


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die meer willen weten voor de slavernij

... ouders die hun kinderen iets willen meegeven over een zwarte bladzijde uit het verleden

... een ieder die ook graag op een kaaiman zou willen varen

 

Samenvatting/Omslag

Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een hachelijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien…Comentários


bottom of page