top of page

Otis' Redding - Zou jij iets doen in het verleden als je de toekomst kan veranderen?

Bijgewerkt op: 29 mrt.


Otis' redding, Mirjam Mous, Van Gorcum, cover

Ik ben heel erg gek op Nederlandse muziek (Wat natuurlijk een gekke opening is voor een boek dat Otis' Redding heet) en als je dat veel luistert, krijg je een afspeellijst met allerlei Nederlandse muziek die je normaalgesproken nooit beluistert. Daar stuitte ik onlangs op een liedje van de onlangs ontvallen Jan Rot (supertoevallig, of zou dit iemand uit de toekomst zijn die dit heeft geregeld). Hij zingt:


Stel dat het zou kunnen, jij kan iets voorkomen

Wordt het nine-eleven, Hiroshima, Rotterdam?

Of red je Buddy Holly, of red je de Titanic?

Of zegt Adam en Eva wat er van die appel kwam…


Daarna las ik Otis' Redding. Je begrijpt hoe geschokt ik was. Tenzij je het nog niet gelezen hebt. Dan zal ik nu mijn best doen uiteen te zetten waarom dit op je to do list moet staan!


Het boek begint eigenlijk met wat een slecht einde van een boek zou kunnen zijn. Melvin Junior en Otis staan bij de auto om naar het Liesbos te rijden net buiten Prinsenbeek om daar te gaan urbexen, waar ze net naar verhuisd waren. Dan, als een duvel uit het doosje, komt er een auto en die rijdt Otis omver. Otis moet met spoed naar het ziekenhuis en Melvin jr. is radeloos en zijn moeder reddeloos. In het ziekenhuis komen ze erachter dat Otis waarschijnlijk is vermoord. Melvin jr. moet naar het jagershuisje waar hij met Otis zou urbexen. Als je niet weet wat "urbexen" is, bekijk dan onderstaand filmpje eens.Melvin jr. gaat dus op zoek naar degene die zijn broer heeft aangereden. Hij wil zichzelf bewijzen en gaat naar het jagershuisje om te urbexen. Bij het huisje ziet hij een man staan te bellen en daarna besluit hij door te zetten. Hij wil niet ontdekt worden en hij vlucht naar de kelder. Daar vindt hij een geheime ruimte met een tunnel. Als hij door de tunnel loopt komt hij in 1977 terecht. Daar ontmoet hij verschillende bijzondere mensen. Kan Melvin jr. door het verleden te veranderen de moord op zijn broer voorkomen? En spelen de mensen in het verleden een rol bij de dood van zijn broer? Je leest het in Otis' redding.


Otis' redding gaat over de dood, het verleden en de toekomst. Het gaat over oorzaken en gevolgen en wat als je het verleden verandert? Maar ook dat als je op jezelf komt te staan, je veel zelfstandiger bent. Door schade en schande word je wijs. Mirjam Mous heeft na een aantal toffe YA-boeken wederom een geweldig boek geschreven. Wij lazen bijvoorbeeld eerder al Boy 7 en waren hier ook al lyrisch over. We waren zó blij met het boek, dat we zelfs een stom toneelstukje hebben opgevoerd.


Kortom, houd je van een spannend verhaal met een vleugje magie, geschreven door een zeer bedreven en indrukwekkend goede schrijver, dan is Otis' redding jouw boek. Het is spannend, geschreven op wat jongeren nu tof vinden en interessant. Je kan het lezen op verschillende lagen en dat maakt het boek zo goed. Als je dieper wil nadenken over verleden, toekomst en heden en de dingen die je doet en welke invloed die hebben op de toekomst, maar ook over het voor het eerst op je eigen voeten durven staan. Anderzijds kun je het ook gewoon lezen als een tof en spannend avontuur. En daarom geef ik dit boek zeker een AANRADER!


Leesfragment Otis' Redding
.pdf
Download PDF • 493KB

 

Dit boek raad ik aan voor

...iedereen die houdt van spannende en raadselachtige boeken

... kinderen die gek zijn op spannende locaties

... een ieder die houdt van de boeken die wij jullie aanraden

 

Omslag/Samenvatting

Melvin Junior is een urban explorer. Samen met zijn broer Otis bezoekt hij stiekem verlaten gebouwen: oude ziekenhuizen, fabrieken en vergeten villa’s waar de tijd lijkt stil te staan. Terwijl Otis foto’s maakt, fantaseert Melvin over de mensen die er ooit woonden of werkten. Wanneer ze naar Prinsenbeek verhuizen, ontdekt Otis in het Liesbos een leegstaande woning die hij het Jagershuis noemt. Een perfecte urbex-locatie. Maar dan wordt Otis aangereden en er lijkt opzet in het spel. Heeft het ongeluk soms met het Jagershuis te maken? Melvin gaat op onderzoek uit en doet een mysterieuze ontdekking. Misschien kan hij Otis nog redden!

Comments


bottom of page