top of page

Pages en Co 3 - Matilda en de verhalenbewaarders | Een archief vol helden

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021Pages en Co, deel 3, Matilda en de verhalenbewaarders, voorkant, roze, anna james

Let op deze bespreking bevat spoilers van eerdere delen


Ik zou zo graag willen boekdwalen, zoals Matilda dat kan in Matilda en de boekdwalers. Het feit dat je begint te lezen en dat de werkelijke wereld van je boek openklapt. Natuurlijk gebeurt dat al in je hoofd, maar dan in het echt. Dat je de hele wereld naast ziet, ook voelt, ruikt, proeft en beleeft. Soms kom je maar niet in het boek en zorgt de rest voor afleiding. Je mobiel moet je wegleggen, de televisie moet uit en de radio zachter en toch lukt het niet. Dan zou ik de kracht van Matilda maar wat graag willen bezitten. Maar wat nou als je haar kracht bezit, en iemand zorgt er voor dat je die kracht niet meer mag of kan toepassen... Dan moet je of afwachten of optreden?


Opa vindt dat iedereen moet afwachten wat de oude afgezette hoofdbibliothecaris doet. En ondertussen moeten ze voor Melville en zijn zus onder de radar blijven. Matilda heeft echter een aantal puzzelstukjes op haar reizen door de sprookjes gevonden en is er al uit dat ze naar de onderbibliotheek in Washington moet. De moeder van Matilda twijfelt. Tot ze op een dag Oskar toevallig belt. Samen met Oskar gaat Matilda (zonder medeweten van opa) stiekem met het vliegtuig naar Washington. En daar vallen een aantal puzzelstukjes op de juiste plek.


Ondertussen is er nog een ander probleem. Want er zijn een aantal gasten in de boekenwinkel geweest die ineens de boeken die ze wilden hebben, spontaan vergaten. Ze konden niet eens een omschrijving geven van het boek. Op het vliegveld komen Oskar en Matilda een verliefd stelletje tegen en van het één op andere moment verlaat de vrouw de man. Er is ook in de wereld iets vreemds aan de hand... Maar wat?


Matilda en de verhalenbewaarders is weer een heel avontuur. Boekdwalen lijkt erg makkelijk te zijn, maar het blijkt nog verdomd ingewikkeld in elkaar te zitten. Anna James heeft een aantal regels opgesteld voor het boekdwalen, die goed terugkomen in het boek! Het verhaal blijft van het begin tot en met het einde spannend. De vraag is: kunnen de Underwoods ook nog verliezen? Want ze lijken zo'n verschrikkelijke voorsprong te hebben op Matilda en Oskar. En kan Matilda de archivarissen vinden?


Wat altijd tof is in de verhalen, is dat Anna James altijd een verwijzing maakt naar beroemde boeken en schrijvers. Ook in het derde deel schroomt ze dit niet. Matilda komt zelfs enorme beroemde auteurs tegen. Waar en wanneer zal ik niet verklappen, maar dat is een enorm fijn lesje literatuurgeschiedenis. Zelfs ik als leesdetective moest soms even bedenken wie Anna James bedoelde. Dat maakt het boek extra leuk. De vraag blijft aan het einde van dit boek, is boekdwalen wel nodig? Want in de boeken van Anna James duik je ook gemakkelijk weg en laat je niet meer los.