top of page

Pages en Co 3 - Matilda en de verhalenbewaarders | Een archief vol helden

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021Pages en Co, deel 3, Matilda en de verhalenbewaarders, voorkant, roze, anna james

Let op deze bespreking bevat spoilers van eerdere delen


Ik zou zo graag willen boekdwalen, zoals Matilda dat kan in Matilda en de boekdwalers. Het feit dat je begint te lezen en dat de werkelijke wereld van je boek openklapt. Natuurlijk gebeurt dat al in je hoofd, maar dan in het echt. Dat je de hele wereld naast ziet, ook voelt, ruikt, proeft en beleeft. Soms kom je maar niet in het boek en zorgt de rest voor afleiding. Je mobiel moet je wegleggen, de televisie moet uit en de radio zachter en toch lukt het niet. Dan zou ik de kracht van Matilda maar wat graag willen bezitten. Maar wat nou als je haar kracht bezit, en iemand zorgt er voor dat je die kracht niet meer mag of kan toepassen... Dan moet je of afwachten of optreden?


Opa vindt dat iedereen moet afwachten wat de oude afgezette hoofdbibliothecaris doet. En ondertussen moeten ze voor Melville en zijn zus onder de radar blijven. Matilda heeft echter een aantal puzzelstukjes op haar reizen door de sprookjes gevonden en is er al uit dat ze naar de onderbibliotheek in Washington moet. De moeder van Matilda twijfelt. Tot ze op een dag Oskar toevallig belt. Samen met Oskar gaat Matilda (zonder medeweten van opa) stiekem met het vliegtuig naar Washington. En daar vallen een aantal puzzelstukjes op de juiste plek.


Ondertussen is er nog een ander probleem. Want er zijn een aantal gasten in de boekenwinkel geweest die ineens de boeken die ze wilden hebben, spontaan vergaten. Ze konden niet eens een omschrijving geven van het boek. Op het vliegveld komen Oskar en Matilda een verliefd stelletje tegen en van het één op andere moment verlaat de vrouw de man. Er is ook in de wereld iets vreemds aan de hand... Maar wat?


Matilda en de verhalenbewaarders is weer een heel avontuur. Boekdwalen lijkt erg makkelijk te zijn, maar het blijkt nog verdomd ingewikkeld in elkaar te zitten. Anna James heeft een aantal regels opgesteld voor het boekdwalen, die goed terugkomen in het boek! Het verhaal blijft van het begin tot en met het einde spannend. De vraag is: kunnen de Underwoods ook nog verliezen? Want ze lijken zo'n verschrikkelijke voorsprong te hebben op Matilda en Oskar. En kan Matilda de archivarissen vinden?


Wat altijd tof is in de verhalen, is dat Anna James altijd een verwijzing maakt naar beroemde boeken en schrijvers. Ook in het derde deel schroomt ze dit niet. Matilda komt zelfs enorme beroemde auteurs tegen. Waar en wanneer zal ik niet verklappen, maar dat is een enorm fijn lesje literatuurgeschiedenis. Zelfs ik als leesdetective moest soms even bedenken wie Anna James bedoelde. Dat maakt het boek extra leuk. De vraag blijft aan het einde van dit boek, is boekdwalen wel nodig? Want in de boeken van Anna James duik je ook gemakkelijk weg en laat je niet meer los.

 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van spannende verhalen

...lezers die meer willen weten van klassiekers

...lezers die ook willen verdwalen in boeken zonder dat iemand zegt dat dat niet mag

 

Samenvatting/Omslag


Het derde, nóg spannender deel in de Pages & Co-serie! Er gebeuren vreemde dingen. Een klant wandelt Pages & Co binnen, op zoek naar een boek… en opeens weet hij niet meer welk verhaal hij eigenlijk zocht. Matilda en haar familie weten dat er iets aan de hand is in de boekenwereld, maar wat? De Underwoods hebben steeds meer macht in de Onderbibliotheek, maar zijn vooral met hun eigen plannen bezig. En daarvoor hebben ze Matilda nodig. Samen met haar beste vriend Oskar verlaat Matilda de veilige omgeving van de boekwinkel om naar Amerika te vliegen en een spoor te volgen dat moet leiden naar de Archivisten. Ze moeten het boekwalen redden voor het te laat is! Althans, dat is het idee. Maar dwalen door verhalen-in-verhalen is niet zonder gevaar. En algauw blijkt dat er veel meer op het spel staat en dat boekenmagie toch anders werkt dan ze ooit hadden gedacht. Met een vleugje verbeelding en hulp van een bijzondere bekende zetten ze alles op alles om de verhalen te bevrijden.

Comments


bottom of page