top of page

Boekbespreking Pages en Co: Matilda en de verloren sprookjes | Dwalen door gevaarlijke sprookjes

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Pages en Co 2, Matilda en de Verloren Sprookjes

Door Yannick van Dijk - In het eerste deel van Pages en Co dwaal je door oude klassiekers. Het fijne voor Matilda was dat je dan bronboeken had waarin de klassiekers staan en waar de bibliothecarissen je dan weer makkelijk uit kunnen halen. En hierdoor veranderen de boeken niet. Echter, sprookjes zijn vertelde verhalen. Daarbij zijn er meerdere bronnen en meerdere verhalen over een karakter. Hoe gevaarlijk zijn die sprookjes eigenlijk?


Let op! Dit gedeelte verklapt wat van deel 1... Heb je deel 1 nog niet gelezen, lees dan pas verder wanneer ik het zeg)


In het tweede deel van Pages en Co gaat Matilda samen met Oskar dwalen door hele gevaarlijke boeken, namelijk sprookjes. Het begint thuis in de boekenwinkel, waar Matilda's moeder aan het bijkomen is van het wonen in de kleine prinses. Ook is er wat geks aan de hand in de onderbibliotheek. Enoch Krijt is ontsnapt en in is terecht gekomen in een boek. Hierdoor is de hoofdbibliothecaris (Amelia) haar baan kwijt geraakt. Er moet een nieuwe hoofdbibliothecaris worden gekozen en ineens duikt daar iemand op die net terug is gekeerd uit de sprookjeswereld: Melville Underwood.


Tijdens zijn presentatie laat hij de hoed van Enoch Krijt zien en zegt de andere bibliothecarissen hem op het spoor te zijn. Hierna wordt hij de nieuwe hoofdbibliothecaris en verbiedt hij iedereen nog te gaan boekdwalen zonder zijn toestemming. Matilda is woedend en wil in actie komen, maar opa en oma lijken niet mee te werken. Ook haar tripje met Oskar mee naar Parijs, lijkt niet zo handig uit te komen. Maar in Parijs ontmoet ze iemand die de trip naar Parijs ineens heel erg de moeite waard lijkt te maken.


(Zo... Je mag weer verder lezen hoor!)


In Pages en Co 2 draait het om het dwalen in sprookjes. Het boekdwalen wordt wat ingewikkelder, maar als je dat snapt en doorhebt, is het een enorm spannend boek. Je probeert te achterhalen wat er nou precies mis is met Melville. Hij lijkt kwaadaardig, maar is dat wel echt zo? Ook het pittige karakter van Matilda en haar ruzietjes met haar opa en oma en het merkwaardige gedrag van haar moeder, maakt het tot één groot mysterie waarin ook Oskar een grotere rol krijgt toebedeeld.


Kortom, heb je deel 1 van Pages en Co gelezen, dan is deel 2 ook een must. Ook in dit deel staan kleurrijke verhalen over sprookjes die echt iedereen kent en is dus ook iets toegankelijker voor kinderen. Het verhaal is spannend, herkenbaar en weer mooi geïllustreerd. Ik zou zeggen, als je dan dwaalt in een boek, dan is Pages en Co wat je zoekt. (Dit rijmde echt bijna)

 

Dit boek is voor...

...lezers die sprookjes heel erg interessant vinden

...lezers die niet houden van spannende avonturen

...lezers die graag hun prins op het witte paard willen vinden

 

Samenvatting/Flaptekst

Ga met Matilda en haar beste vriend Oskar mee op een gloednieuw boekdwaalavontuur. Nu ze het raadsel van haar moeders verdwijning heeft opgelost, reizen zij en Oskar samen naar Parijs. Daar ontdekken ze een wel heel bijzonder sprookjesboek... Sprookjesdwalen is niet zoals 'gewoon' boekdwalen: het is onvoorspelbaar en de personages zijn niet wie of wat ze lijken. En wanneer Tilda en Oskar oog in oog staan met een oude vijand, ontdekken ze dat slechteriken niet alleen in boeken bestaan, en dat niet ieder sprookjes eindigt met 'ze leefden nog lang en gelukkig'...


Comments


bottom of page