top of page

Paloma | Een verhaal over een meisje van 11, wiskunde, een piano en een geit...



Geniaal zijn... Een prachtig onderwerp voor een boek. Stel je voor, je hebt alle hersenen van de wereld. Je kunt ieder verband makkelijk leggen, je lost iedere som bijna lachend op en iedereen vindt je nog aardig en wijs ook. Dan lijkt het alsof je weinig tegenslag hebt, totdat je moeder ineens ziek wordt. Ongeneeslijk en daarna overlijdt ze. Hoe ga je dan om met je verdriet? Zeker als je je vader ziet afglijden en jijzelf nog maar 11 jaar bent. Dan kan ook een 4 VWO je niet redden.


Paloma is een prachtig boek vol drama, geschreven door Cees van den Berg en het boek gaat (zoals de titel al heel duidelijk zegt) over Paloma. Ze is superslim, ze zit in 4 VWO en is nog maar 11. Ze hoeft er weinig voor te doen en vooral voor wiskunde is ze onverslaanbaar. Totdat haar dierbare moeder overlijdt. De wiskundeknobbel had ze van haar moeder, maar ja, hoe ga je om met verdriet en gemis, aldus alles wat de dood met zich meebrengt?


Haar vader kan er niet zo goed mee omgaan. Hij drinkt heel vaak pilsjes in de stad en hij wordt iedere dag wakker met een kater. Hierbij is de meubelzaak van de vader van Paloma ook nog over de kop gegaan. De spaarcenten zijn op en om het huis te kunnen bewaren heeft Paloma een meesteridee. Het WISE-instituut beloont een deelnemer (van een wedstrijd om een wiskundig probleem op te lossen) met 1 miljoen euro. De moeder van Paloma had nog een algoritme liggen die ze had gedeeld van Paloma. Maar waarom de moeder van Paloma het zelf nog niet had gedeeld, dat wordt later duidelijk in dit boek.


Paloma heeft ook een heel ongewoon huisdier: een geit. Ze hebben de geit Napoleon genoemd en de geit moet overal mee naartoe, want hij wordt ongelukkig als hij alleen thuis is. Dit levert Paloma in haar boek extra problemen op en die maken het verhaal aardig luchtig. Naast een ongekend wiskundig talent, heeft Paloma nog één heel groot talent en dat is pianospelen. Nog een vraag uit het boek is: ga je voor kunde of voor je passie?


Met Paloma heeft Cees van den Berg een meesterwerk afgegeven. Vele ethische vragen worden gesteld en worden beantwoord in het ontwapenende karakter van Paloma. Ik had het gevoel alsof Cees van den Berg zo'n opdracht had op school, waarbij je vier woorden had en die in een verhaal moet persen: de geit, de piano, de dood en de film. Het levert echter een meesterstuk op.


Als je filosofisch ingesteld bent en de grote vragen wil kunnen beantwoorden, dan is Paloma een uiterst geschikt boek voor je. Het verhaal kabbelt voort met uitspraken als: "Elke oplossing creëert een nieuw probleem, dus los je nooit iets op" en "Mensen vinden het fantastisch als je als elfjarige alles kunt uitrekenen of maken. Maar ik denk dan: ik kan elke som oplossen, maar mijn vader helpen kan ik niet. Wat moet je dan met zo'n gave?" Mooie zinnen die je laten nadenken over alles wat er in het leven is. "De zin van talent," wil ik het noemen. Misschien is dat wel de beste en kortste samenvatting van Paloma.


 

De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!


Klik hier voor alle aanraders!

 

Dit boek raden wij aan voor...

... lezers die houden van een dramatisch avontuur

... lezers die het heerlijk vinden om na te denken

... lezers die hun moeder altijd willen blijven bellen

 

Samenvatting / Omslag

Ontmoet Paloma, Napoleon en de vrienden die ze onderweg maken. Paloma is superslim. Ze is 11 jaar en zit al in 4 vwo. Die hersens heeft ze van haar moeder, een beroemde wiskundige. Maar diezelfde moeder is een jaar geleden overleden. En haar vader weet niet hoe hij daarmee om moet gaan, met alle gevolgen van dien… Daar heeft Paloma nu iets op verzonnen. Ze gaat geld verdienen door een idee van haar moeder te verkopen. Heel veel geld. Maar daarvoor moet ze wel eerst naar Amsterdam zien te komen. Mét haar behoorlijk koppige geit Napoleon.



Comments


bottom of page