top of page

Pas op voor de Fluistervaar | Een dikke knipoog naar Corona


Daniëlle is een onschuldige meid die een heel normaal leventje heeft. Op een dag moet haar moeder laat werken en vraagt ze de opa van Daniëlle om te komen oppassen. Dat kan geregeld worden, maar hij is wel even onderweg. Voordat opa er is, wordt er aangebeld bij Daniëlle. Het is een vreemde meneer en tegen vreemde meneren mag Daniëlle eigenlijk niet praten. Toch laat Daniëlle zich verleiden om de deur (niet geheel vrijwillig) open te doen en de man binnen te laten. Wie is dat toch?


Het blijkt Meneer Stoffels te zijn. Meneer Stoffels werkt voor het Geheime Instituut Voor Bijzondere Dieren en hij heeft een wel heel bijzonder dier bij zich. Een uiterst zeldzame Fluistervaar. Waarom zeldzaam? Omdat er naast dit exemplaar nog maar een op de wereld te vinden is en wel in China. Een Fluistervaar is gevaarlijk, omdat het dier op mensen inpraat. Daarom wil de Minister van Volksgezondheid het dier laten inslapen. Dat wil Meneer Stoffels niet en Daniëlle ziet dat eveneens niet zitten!


Meneer Stoffels besluit om Daniëlle even op het dier te laten passen terwijl hij wat dingen gaat regelen. Dit verloopt niet zo soepel, want de Fluistervaar weet op Daniëlle in te praten en te ontsnappen! Dit kan natuurlijk nooit goed gaan. Samen met opa besluit Daniëlle op zoek te gaan naar de ontsnapte Fluistervaar om alles toch nog tot een goed einde te brengen!


Zoals de titel al suggereerde, is Pas op voor de Fluistervaar een boek dat een dikke knipoog geeft aan de coronacrisis. Het verhaal is er ook duidelijk door geïnspireerd. Meneer Jonkers van volksgezondheid en Rutjes als Minister-President vertolken allebei een herkenbare rol. Daniëlle kijkt in het boek met opa naar een persconferentie, waarin herkenbare teksten worden uitgekraamd. Teksten die we inmiddels allemaal wel kennen.

''De psychiatrische afdelingen van de ziekenhuizen raken snel vol.' (...) 'En de belasting voor het personeel begint extreme vormen aan te nemen. Daarom voelen we ons genoodzaakt een aantal regels in te stellen.''

Sowieso schuwt schrijfster Mirjam Mous de werkelijkheid niet. Echte zaken als de Jumbo en Pets Place passeren gewoon de revue om het verhaal extra realistisch te maken voor kinderen die het lezen. Het verhaal hanteert en vlot tempo wat lekker wegleest en zeker niet te zwaar valt. Met de luchtige woordgrapjes van opa tussendoor is dit een avontuur dat zich ideaal leent als voorleesboek. Vanaf groep 6 is dit een prima boek om zelfstandig te lezen. Pas op voor de Fluistervaar is een opmerkelijk actueel verhaal dat knipoogt naar de werkelijkheid waar we vandaag de dag in leven.

 

Dit boek is voor...

...ouders en leerkrachten die een actueel voorleesboek zoeken

...lezers die van luchtige verhalen houden

...dierenliefhebbers!

 

Samenvatting/Omslag


Daniëlle is alleen thuis wanneer er wordt aangebeld. Ze denkt dat het opa is, want die zou komen oppassen. Tot haar schrik staat er een vreemde man voor de deur. Het blijkt meneer Stoffels te zijn. Hij werkt in het geheime instituut voor bijzondere dieren en is op zoek naar een veilige plek voor zijn fluistervaar. De minister van volksgezondheid wil de zeldzame vogel namelijk laten inslapen. Als Daan even op de fluistervaar mag letten, voelt ze zich apetrots. Maar dan ontsnapt de vogel en loopt iedereen die te dicht in zijn buurt komt gevaar. Hoe kan ze dit nog oplossen?


Comentarios


bottom of page