top of page

Patroon (14+) | Welke patronen herken jij in jouw leven?

Let op! Dit boek is niet helemaal geschikt voor kinderen onder de 12. Maar juist heel erg geschikt voor pubers.

1pa·troon(de; m/v/x)

1(meervoud: patroons, patronen) beschermheer, beschermvrouwe van een stichting enz.

2(meervoud: patroons) iem. die aan het hoofd van een zaak staat


2pa·troon(de; v(m); meervoud: patronen)

1huls met buskruitlading en projectiel: losse patronenzonder kogel; scherpe patronenmet kogel

2cilindervormige huls met andere lading


3pa·troon(het; o; meervoud: patronen)

1model, vorm, voorbeeld: breipatroon; bestedingspatroon, consumptiepatroon, gedragspatroon, verwachtingspatroon, voedingspatroon enz.manier waarop iem., een groep geld besteedt enz.


Voor een ieder die niet meer weet wat het woord patroon allemaal betekent, heb ik hierboven de dikke Van Dale geciteerd. Een patroon kan meerdere dingen betekenen, zoals homoniemen dat vaker doen. Marco Kunst heeft een boek geschreven waarin alle drie de betekenissen terugkomen.


Het boek gaat over Mylo en Mylo is kapot van het feit wat hem is overkomen. Hij heeft per ongeluk zijn beste vriend doodgemaakt. Niet echt vermoord, maar ze waren aan het spelen met een patroon van zijn opa uit de Vietnamoorlog. Zijn opa heeft daar gediend in het Amerikaanse leger. Zowel Mylo als zijn vriend Mees vonden het een goed idee om de kogel te laten afvuren met een slag van een hamer. Toen Mylo dat op een verkeerd moment deed, zag hij dat Mees dood op de grond neerviel.


Het boek vertelt de impact die dit heeft op het leven van Mylo. Hij schrijft dit boek en komt er achter dat er steeds meer patronen zijn terug te voeren op het leven van zijn beiden ouders. Zij zijn het leven ook niet doorgekomen zonder kleerscheuren. De vader van Mylo is op jonge leeftijd naar Amerika is vertrokken en heeft niets meer laten horen. Mylo is gek op zijn opa, die op dit moment aan het dementeren is. Als Mylo besluit naar Amerika te gaan om zijn vader op te zoeken, komt hij er misschien wel achter dat het gebrek aan een echt patroon misschien wel de sleutel is tot de gebeurtenis met Mees.


Marco Kunst schrijft Patroon als een kunstenaar. Iedereen kan de pijn voelen, wat er met je gebeurt wanneer je iets dergelijks overkomt? Een hartverscheurende pijn, die Kunst met prachtig taalgebruik weet te duiden. Mylo gaat door een hel, want niet alleen is hij zijn beste vriend kwijt, het is ook nog zijn schuld. En niet alleen volgens hem, maar ook volgens de ouders van Mees die Mylo al heel lang kent. De stukken die Mylo schrijft staan vol met mooie vergelijkingen, metaforen en zijn in korte zinnen beschreven.


Kortom: Marco Kunst heeft een werkelijk prachtig boek beschreven dat rauw aanvoelt, hartverscheurend is, maar wel interessant is wanneer je het hebt over rouwverwerking. Ieder moment dat ik vrij had moest ik verder lezen. Het was zwaar, maar tegelijkertijd vertederend. De rauwe woede, het hartverscheurende verdriet en de verschrikkelijke pijn, kwamen enorm naar voren in dit boek. Dus, de patroon, het patroon of de patronen komen allemaal terug als je het goed leest en wellicht heb je er zelf nog wat aan als je door een verschrikkelijke tijd gaat. Ik in ieder geval wel.

Patroon - inkijkexemplaar
.pdf
Download PDF • 4.16MB
 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die houden van boeken die gaan over leed en verdriet

... leraren op de middelbare school die een goed boek willen voorlezen

... een ieder die ook op zoek wil naar zijn/haar roots

 

Samenvatting/Omslag

‘Patroon’ is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van ‘Het verlangen van de prins’ en ‘Offline’) toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal. In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Comments


bottom of page