top of page

Pien Vermeer en de Getekende Stad (9+) | Een creatief meesterwerk


Pien Vermeer en de getekende stad, cover, Billy Bones, Rob Biddulph

Ik weet niet wanneer zoiets begint, maar ik heb heel erg veel met kunst. Ik kan uren rondstruinen in het Rijksmuseum, maar tegelijkertijd vind ik een tripje naar het moderne Booijmans van Beuningen of het Kröller-Möller museum ook enorm interessant. Kunst heeft vaak een diepere laag en een betekenis. Ik heb wel eens gedacht dat het tof zou zijn, wanneer er een boek uit zou komen waarin kunst verweven zou zitten in een verhaal. Toen viel mijn oog op "Pien Vermeer en de Getekende Stad." En ik kan u vertellen, het is me niet tegengevallen.


Pien Vermeer en de Getekende Stad gaat over Pien (joh). Pien is een jaar of 12 en woont met haar oudere broer en haar jongere zusje bij haar moeder. Haar vader is een half jaar geleden plots vertrokken en is in geen velden of wegen meer te bekennen. Hij heeft een briefje achtergelaten met dat het goed met hem gaat en dat zij maar beter kunnen vergeten dat hij ooit heeft bestaan. Haar moeder doet eerst nog moeite om er werk van te maken bij de politie, maar al heel snel loopt het onderzoek dood.


Pien is enorm gek op haar vader en weet dat hij nooit uit zichzelf zou vertrekken. Piens vader is kunstenaar en onder andere samen met Pien maakte hij schilderijen. Na vaders "vertrek" moet Pien naar een andere school die niets doet aan creativiteit, maar juist aan alles een cijfer wil hangen en waar ze ontzettend streng zijn. Daar ontmoet Pien, Ollie. Pien doet er alles aan om geen vrienden te worden met Ollie, maar Ollie is (hoe moet je dat nou aardig zeggen) nogal vasthoudend. Als Pien een eigenaardig potlood vindt en Ollie daarbij betrokken wordt, komen ze in een andere wereld terecht. Waarschijnlijk het land waar Pien haar vader zou kunnen vinden. Maar wie houdt hem vast? En hoe gaat Pien hem verslaan?


Pien Vermeer en de Getekende Stad is een ode aan de creativiteit. Je ziet dit niet alleen aan het uiterlijk van het boek, maar ook aan de manier van schrijven. Het verhaal is spannend en leest ontzettend lekker weg. De achtervolgers zijn uit om creativiteit te vermorzelen, wat natuurlijk het thema is van het gehele boek op alle fronten. Ik heb het gevoel dat ik nog niet voldoende benadrukt heb hoe mooi het boek eruit ziet. Alle kleuren en de half ingekleurde bladzijden, zijn in mijn ogen echt een meesterwerk.


Kunst is op veel scholen een ondergeschoven kindje. Wanneer er iets gedaan moet worden, schiet dat er veel bij in. Pien Vermeer benadrukt waarom we absoluut de creativiteit van kinderen niet moeten vergeten. Aan de hand van Pien Vermeer zou je kinderen bijvoorbeeld onderzoek kunnen laten doen naar de verschillende gebieden die er zijn. Zoals wie is Warhol, wat is die Brücke, wie is Vincent van Gogh etc. Natuurlijk laat je dan de kinderen hun schilderstijlen namaken in een eigengemaakt schilderij.


Pien Vermeer is enorm goed bevallen. Van het begin tot het einde las het heerlijk weg en de platen zijn indrukwekkend. Wij zijn ongelofelijk benieuwd wat er verder nog uit de creatieve pen van Rob Biddulph komt. Om dit te stimuleren geven we dit boek een AANRADER! We hopen op minimaal nog een paar delen van dit nagelbijtend spannende verhaal en we hopen op minstens net zoveel prachtige tekeningen, want die blijven bij Pien Vermeer in het oog springen!


 

Wij raden dit boek aan voor...

... kinderen die creatief zijn

... leraren die kinderen een spannend boek willen voorschotelen over kunst

... iedereen die Wit ook geen kleur vindt

 

Samenvatting/Omslag

Sommige helden worden geboren; andere worden getekend... Voor Pien Vermeer is tekenen als magie. Maar haar pennen en potloden kunnen haar problemen niet oplossen: haar vader is vermist en ze zit ook nog eens op een stomme nieuwe school. Maar dan ontdekt ze een wonderlijk potlood, dat tot aan de punt toe gevuld is met speciale krachten... Pien wordt meegevoerd naar een magische wereld met meer kleur, creativiteit, spanning en gevaar dan ze ooit zelf had kunnen tekenen. En misschien, heel misschien, komt ze erachter wat er met haar vader is gebeurd...Comments


bottom of page