top of page

Prentenboekbespreking De kat van Monet | Duiken in een impressie

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Kat van Monet, boek Lily Murray & Becky Cameron, Voorpagina

Door Yannick van Dijk - Op zoek naar een prentenboek waar er op een avontuurlijke en luchtige manier interesse voor kunst opgewekt kan worden? Gevonden! De kat van Monet is grappig, fantasierijk en laat kinderen kennismaken met schilderijen én tikt een stukje geschiedenis af. Zeg nu eerlijk.. Hoe tof zou het zijn om in een schilderij uit 1899 te kunnen duiken?!


De kat van Monet is eigenlijk een beeld van aardewerk. Met een paar tikjes van Monets penseel komt zijn kat Chika tot leven. En ondeugend dat ze is! Chika neemt je mee in de wereld van Monets schilderijen. Ze springt van avontuur naar avontuur en Monet kan niet anders dan in de schilderijen stappen en achter haar aangaan. Stiekem vindt hij dit best leuk en neemt Monet Chika zelfs mee naar zijn favoriete schilderij.


In dit prentenboek wordt de fantasie van kinderen erg aangesproken. Wie stapt er nou zomaar in een schilderij?! De illustraties van de “echte” wereld en de schilderijen zijn goed te onderscheiden doordat het net lijkt alsof er op de bladzijden is geverfd.

De Kat van Monet, Monet, Kat, pagina, tekening, schilder

Ook zit het boek vol met leerzame aspecten. Er worden voorzetsels behandeld en je kunt met kinderen een gesprek hebben over oorzaak-gevolg. Chika veroorzaakt nu eenmaal een puinhoop in de schilderijen... En die schilderijen, dát is nu juist een nog wat onbekend gespreksonderwerp bij jonge kinderen. Het bijzondere aan dit boek is dat kinderen op een luchtige manier kennismaken met een beroemde kunstschilder uit de geschiedenis (Claude Monet).


Dus wil je als ouders een perfect boek ter voorbereiding op bijvoorbeeld een dagje naar een kunstmuseum, dan is de Kat van Monet iets voor u. Terwijl voor leerkrachten het een perfect boek is ter introductie van een thema rondom kunst, of om letterlijk de diepte mee in te gaan.

 

Dit boek is voor...

...lezers die houden van kunst

...lezers die kunnen genieten van een goed vormgegeven boek

...lezers die meer willen weten over kunst en het impressionisme

 

Samenvatting/Flaptekst

‘Chika?’ riep Monet. ‘Waar ga je naartoe?’ Monets stenen kat, Chika, is tot leven gekomen en gaat op avontuur. Ga met Chika en Monet mee op een magische reis, vol chaos en kattenkwaad, door een aantal beroemde schilderijen van Monet. In dit charmante verhaal leren jonge lezers de schoonheid van kunst kennen.

Comentarios


bottom of page