top of page

Prentenboekbespreking Dit is uil | Interactief en vermakuilijk

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Prentenboek dit is uil

Door Yannick van Dijk - Veel ouders en de meeste (onderbouw)leerkrachten zijn er gek op: het voorlezen van een prentenboek. Toch ben je soms wat nieuwsgierig; zou er niet meer uit een prentenboek te halen zijn? Hoe krijg ik mijn kind thuis meer betrokken zonder dat hij direct terug rent naar de tablet? Hoe kan ik het op school meer interactief maken zodat álle kinderen op het puntje van hun stoel zitten? Natuurlijk is het mogelijk om heel je fantasie in een prentenboek te stoppen of op internet te kijken voor tips. Maar wat als er gewoon een onwijs leuk prentenboek is dat al voor jou heeft nagedacht én interactief is?! Even voorstellen: Dit is Uil.


Dit is Uil is een leuk en makkelijk prentenboek. De illustraties en de tekst van het boek zijn eenvoudig waardoor het voor jonge kinderen goed te volgen is. Daarnaast zitten er tegelijk ook een aantal leerzame aspecten in het boek waardoor het niet alleen maar als “gewoon een leuk voorleesboek” kan worden bestempeld. Zo moeten de kinderen opdrachten doen in het boek, en die opdrachten motiveren ook, omdat ze direct effect hebben op het verloop van het boek.


De auteur schrijft het boek in een ander perspectief dan wat wij gewend zijn van een prentenboek. Hij “praat” tegen de uil en tegen de lezers van het boek. Door deze schrijfstijl wordt het boek al direct interactief, omdat je het als ouder of leerkracht niet voorleest, maar juist vertelt. Wanneer de auteur iets voor de lezer opschrijft, is dit in een opdrachtvorm. “Kriebel Uil over zijn buik of roep OEHOE om Uil terug te halen”’ Hierdoor worden niet alleen jonge kinderen erg betrokken bij het boek, maar vindt een groep 3 dit stiekem ook nog heel leuk.


De kracht van dit boek zijn de vele opdrachten en flapjes. Het maakt het boek leuk om te lezen, omdat je als leerkracht of ouder zelf stiekem ook benieuwd bent wat er achter het flapje zit. Voor de kinderen is het pakkend, omdat zij zelf een rol mogen vervullen. Hoe wonderlijk is het voor een kind dat hij in een boek over een buik van een uil mag kriebelen (en de uil vervolgens op de volgende bladzijde wakker is geworden)?! Gegarandeerd dat kinderen met een glimlach op het puntje van hun stoel zitten, in afwachting of zij ook een opdrachtje uit het boek mogen doen.


 

Dit boek is voor...

...lezers die graag iets te doen hebben tijdens het lezen

...lezers/luisteraars die houden van een boek dat interactief is

...lezers die gek zijn op malle uilen


 

Samenvatting/Flaptekst

Dit is Uil. Kennen jullie elkaar al? Nee? Oké, mag ik je voorstellen aan... Een interactief fladder-, tik- en klapboek Dit prentenboek staat in de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2021!

Comments


bottom of page