top of page

Prentenboekbespreking Eentje maar | Een schone wereld begint bij jezelf

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Door Sander van Genderen - Als je vandaag de dag geld wilt doneren voor een schonere wereld, dan zijn er heel veel doelen waar je je geld kwijt kunt. Denk alleen al aan het Wereld Natuur Fonds of Greenpeace. Maar alleen doneren is natuurlijk niet genoeg. Het gaat er ook om wat je zelf bijdraagt aan een schonere wereld. Geld doneren maar tegelijkertijd je snoeppapiertjes op de grond gooien is natuurlijk niet handig. Het prentenboek Eentje maar gaat over het vervuilen van de wereld en hoe we het samen kunnen voorkomen.


We beginnen ons verhaal in Zonnestad, waar alles op rolletjes loopt. Het is er vrolijk en schoon en iedereen straalt van geluk. The place to be, zeg maar! Maar wanneer Neushoorn besluit na het opeten van een snoepje het papiertje in de bosjes te gooien, gaat het mis. Want opeens laat iedereen zijn afval slingeren. Er wordt niet meer op- of omgekeken naar het afval en het stapelt zich op. Vervolgens besluit Giraf ook nog eens maar één bloemetje te plukken, waarna iedereen besluit alle bloemen te plukken die ze tegenkomen. Het gaat dus niet zo goed met Zonnestad.


Al snel houden de inwoners van Zonnestad totaal geen rekening meer met elkaar, totdat Muis besluit weer eens iets goeds te doen. Ze plantte een bloem, helemaal zelf. De andere dieren zien dit en besluiten elkaar weer te helpen. Muis heeft geholpen de knop bij iedereen om te zetten.

Bladzijde eentje maar prentenboek

Eentje maar is een prentenboek dat vanaf verschillende invalshoeken kan worden bekeken. In eerste instantie geeft het boek de boodschap door dat we zuinig moeten zijn op onze wereld en dat we rekening moeten houden met elkaar. Een betere wereld begint bij jezelf en anderen zullen vanzelf volgen.


Vanuit het oogpunt van groepsdynamiek is het boek ook interessant. Eentje Maar laat namelijk zogeheten kuddegedrag zien, waarbij iemand zonder na te denken wordt gevolgd in zijn daden. Het prentenboek kan een interessant gesprek op gang brengen over het maken van je eigen keuzes en het verantwoordelijk zijn voor je eigen beslissingen.


Comments


bottom of page