top of page

Queer Icons | Pick your icon


Ik merk het op scholen steeds meer. Kinderen vinden homoseksualiteit een steeds normalere zaak dan dat ik heb meegekregen op school. In de jaren '90 was het vaak nog onbespreekbaar en kwam er langzaam een golf van de acceptatie van homoseksualiteit. Onze wens is dat het niet meer bespreekbaar hoeft te zijn wie je bent. Echter zijn we daar nog lang niet. Er zijn vele voorlopers geweest, die vaak zonder dat het mocht, homoseksueel waren, of zichzelf geen man maar een vrouw voelde of andersom. Tot nog toe hadden we bedtijdverhalen voor stoere meisjes, nu hebben we zo'n soort boek over Queer Icons.


N.B. In dit artikel refereer ik met de titel "queer" naar iedereen die homo-,pan-,bi-,trans- of interseksueel is. Ik wil hiermee niemand tekort doen, maar omdat de titel ook refereert naar "queer" , doe ik dat ook.


Of het nu George Micheal, Elton John, Freddie Mercury, RuPaul of Sir Ian McKellen (a.k.a Gandalf) is: ze zijn allemaal enorm talentvol, maar worden ook vaak gezien als de voorlopers van de queergemeenschap. Allemaal zijn ze opgestaan om zichzelf te kunnen zijn. Ik vind dat prachtig. Als je bedenkt dat Sir Ian McKellen zelfs in een tijd leefde waarin homoseksualiteit in Engeland in de jaren '90 zelfs gelijkstond aan aanranding, dan is het wonderlijk moedig dat hij zich daartegen durfde uit te spreken. In het boek Queer Icons staan hierover meerdere schrijnende voorbeelden.


In mijn optiek zouden we in een wereld moeten leven dat je niet meer iemand herkend aan zijn/haar geaardheid of gender, maar aan zijn/haar talent of aan zijn/haar geweldige persoonlijkheid. In het boek Queer Icons staat dat centraal. Het leven van vele queers wordt uitgelegd en er wordt een beroep gedaan op het feit dat hoe "anders" je dan ook bent, je altijd kan worden wat jij wil. Zeker in deze tijd!


Het boek kan ook goed gebruikt worden in de klas tijdens bijvoorbeeld Paarse Vrijdag of wanneer je praat over seksualiteit. Het zou bijvoorbeeld prachtig zijn, wanneer een ieder zich kort verdiept in een persoon en hier iets over schrijft, presenteert of tekent. Ook de geschiedenis van homoseksualiteit wordt beschreven in dit boek en is ook interessant om dit te plaatsen op een getallenlijn. Om hierbij ook het gesprek aan te gaan of homoseksualiteit ook voorkomt in andere tijden, is super interessant.


Kortom, het boek Queer Icons laat zien dat het nog steeds erg nodig is om kinderen te tonen dat ze zijn wie ze mogen zijn en zolang dat ze het uiterste uit hun talenten kunnen halen, ze alles kunnen worden wie ze willen worden. En stiekem hopen we dat over een aantal jaren dit soort boeken niet meer nodig zijn, omdat het dan normaal is dat een Queer Icon herkend wordt aan het talent of aan het goede karakter!

 

Dit boek is voor...

... kinderen die graag zichzelf beter willen leren kennen

... leraren die lessen geven over seksualiteit

... een ieder die de nieuwe Gandalf wil worden!

 

Samenvatting/Omslag

80 LHBTI-iconen die ons leven kleur geven! Een boek dat de mens, in al zijn veelzijdigheid, viert. Met uitgebreide informatie over de belangrijkste momenten uit de LHBTI-geschiedenis. Het werd weleens tijd. Na een eeuwigheid in de kast en aan de zelfkant te hebben geleefd, krijgen legendarische LHBTI’ers uit alle windstreken eindelijk de erkenning die ze verdienen. Dit boek is een eerbetoon aan activisten, kunstenaars, komieken, schrijvers, muzikanten, goudenmedaillewinnaars, dichters, dragqueens en nog veel meer LHBTI’ers. Al deze iconen hebben gestreden voor burgerrechten, de zichtbaarheid van LHBTI’ers radicaal vergroot of ons op kunstzinnige wijze een uitlaatklep gegeven. Te midden van deze kleurrijke personen vind je informatie over belangrijke momenten uit de homogeschiedenis, zoals de Stonewallrellen, het hoe en waarom van de vele Pride-vlaggen en de groeiende zichtbaarheid van LHBTI’ers in de amusementswereld, sportwereld en elders

Comments


bottom of page