top of page

Rotbeest! | Eindelijk eens andere dieren die in het zonnetje worden gezet


Wanneer je kinderen om hun lievelingsdier vraagt, is er altijd een vast aantal dieren dat de revue passeert. De hond, kat en konijn zullen het meest worden genoemd, maar ook paarden, hamsters en cavia's doen het goed. Vooral huisdieren met een goed imago. Toch zijn er dieren die een beter imago verdienen dan dat ze is toegedaan. Hoog tijd om daar iets aan te doen, zo dacht Karen Soeters. In samenwerking met uitgeverij Van Goor publiceerde zij het boek Rotbeest!, een ode aan het verguisde dier!


Dit is een informatieboek waarmee je kinderen heerlijk kunt verbazen. Het boek begint met de rat. Hoewel er genoeg kinderen zijn die wel van ratten houden (bijvoorbeeld omdat ze het dier als huisdier hebben), zijn er veel mensen die het maar vieze en enge beesten vinden. Tijd om dat recht te zetten dus! Een rat denkt bijvoorbeeld (in tegenstelling tot veel mensen) totaal niet aan zijn eigen geluk. Toen een rat moest kiezen tussen een stukje chocola of een andere rat in noot, koos hij voor zijn soortgenoot. Dat ratten veel ziektes overbrengen is een tikkeltje achterhaalt. Dat doet de mens namelijk ook, zo heeft corona ons wel geleerd. Een rat is wel goed in het opsporen van tuberculose kan ook landmijnen ontdekken. Maar wie hoor je daar nog over?


Naast de rat komen nog veel andere dieren aan bod. Wat dacht je bijvoorbeeld van het varken, dat véél minder vies is dan de meeste mensen denken? Of van de duif die inmiddels als knetterende strontmachine wordt gezien, maar een kleine eeuw geleden nog onvervangbaar was als postbode? Niet voor alle dieren in het boek is uit te leggen hoe onvervangbaar ze zijn, maar als lezer leer je ze in ieder geval wel een stuk beter begrijpen.


Al met al bevat het boek twaalf dieren die compleet uiteenlopen. Van een vos en mier tot een gans en regenworm. Ook de haai komt als enig zeedier voorbij, want het imago van haaien kan ook wel een oppepper gebruiken. Dit alles wordt verteld op een luchtige manier, wat zeker niet als zware kost kan worden gezien. Een prima boek om vanaf het leesniveau van groep 5 in te zetten.

Proeflezen Rotbeest
.pdf
Download PDF • 1.11MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van de dieren die in het boek staan.

...liefhebbers van (onverwachte) feitjes

...lezers die willen weten hoe je wespen wegjaagt.

 

Samenvatting / Omslag


Ratten zijn vies. Vleermuizen hebben enge ziektes. Mollen graven je tuin overhoop. En vossen stelen kippen. Stuk voor stuk dieren waar veel mensen een hekel aan hebben. Maar is dat wel terecht? In deze ode aan twaalf dieren met een slechte reputatie laat Nederlands bekendste dierenredder Karen Soeters zien waarom elk dier op zijn eigen manier mooi, nuttig en aandoenlijk is.


Rotbeest! Over ratten en andere dieren met een slecht imago bevat twaalf vermakelijke en informatieve verhalen over dieren, met wonderlijke weetjes, volop dierenliefde en heel veel geestige illustraties van familie De Kort. Leuk om voor te lezen vanaf 6 jaar of zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Comments


bottom of page