top of page

Scheten uit de schoorsteen (4+) | Klimaatverandering uitgelegd aan de hand van scheten


Klimaatverandering is een actueel thema. Je ziet het aan het feit dat steeds meer kinderboeken rondom het thema verschijnen. Informatieboeken die flink de diepte ingaan, doe-boeken die challenges bedenken om je eigen leven te beteren en prentenboeken die het probleem heel beeldend proberen te maken. Het is goed om te zien dat er aandacht voor het probleem is en dat dit ook aan de volgende generatie kenbaar wordt gemaakt. Scheten uit de schoorsteen is een treffend prentenboek dat een serieus probleem op ietwat grappige wijze probeert aan te kaarten.


En dat gebeurt al vanaf bladzijde één. Koeien laten scheten en die scheten vliegen de lucht in, maar verdwijnen doen ze niet. Wat dacht je daarna van alle scheten die auto's laten? En de scheten die fabrieken laten, die verdwijnen toch ook niet zomaar? Inderdaad, al deze scheten worden opgevangen en zorgen voor een steeds dikker deken rondom deze aarde. Een deken waardoor de aarde opwarmt en er zich problemen voordoen.


Gelukkig besteedt het boek ook aandacht aan de oplossing. Windmolens en zonnepanelen zorgen niet voor een oplossing die morgen alles in orde maakt, maar voor de lange termijn is het wel degelijk belangrijk. Ook elektrische auto's en minder vlees eten zijn belangrijke veranderingen om bij te dragen aan een beter klimaat. Het boek maakt dit heel beeldend en laagdrempelig. Voor wie meer de diepte in wil gaan, kan op de laatste bladzijde van boek aan de slag met iets meer uitleg. Dit maakt het boek ook interessant voor een midden- en misschien zelfs een bovenbouw, maar dan meer als opstart van een project.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die klimaatverandering vroeg aan bod willen laten komen.

...leerkrachten die klimaatverandering laagdrempelig willen uitleggen.

...kinderen die alles leuk vinden wat met scheten te maken heeft. Eerlijk is eerlijk.

 

Samenvatting/Omslag

In 'Scheten uit de schoorsteen' vind je alle antwoorden over klimaatverandering, op kleuterniveau. Op luchtige toon legt Marc ter Horst, inmiddels autoriteit op het gebied van de kindernon-fictie, klimaatverandering uit. Dit doet hij op humoristische en hoopvolle wijze, maar zonder de feiten te bagatelliseren. 'Scheten uit de schoorsteen' is een verhelderend verhaal over de problemen én oplossingen voor ons klimaat.


Marc ter Horst is de auteur van het meermaals bekroonde boek 'Palmen op de Noordpool'. Hij schreef 'Scheten uit de schoorsteen' met de hulp van meteoroloog Peter Kuipers Munneke. Illustrator en prentenboekenmaker Yoko Heiligers combineert in haar illustraties lijntekeningen met collages en creëert zo een vrolijk en kleurrijk kunstwerk. In 2017 won haar boek 'Wauw Pauw' een Vlag en Wimpel.

Comments


bottom of page