top of page

Schrikkelkermis (10+) | Schrikkeldag was nog nooit zo angstaanjagend


Misschien ken je wel iemand die op 29 februari geboren is. Een pechvogel die eens in de vier jaar jarig is. De schrikkeldag heeft altijd wel iets speciaals. Een dag die slechts eens in de vier jaar plaatsvindt. Over het algemeen maken wij ons als mensen geen zorgen over deze dag, maar Mirre weet wel anders. Haar les wordt namelijk opgeschrikt door een storm, waarbij ze toch echt een zwarte luchtballon denkt op te merken.


Mirre is niet populair op school. Ze wordt gepest en thuis heeft ze het ook niet makkelijk. Haar moeder zit aan de pillen en is vaker de weg kwijt dan dat ze helder van geest is. De dag van Mirre verloopt dramatisch wanneer ze stuntelend wordt gefilmd en een hoogtepunt is op de social media. Haar leven is een puinhoop, totdat ze een meisje ontmoet in de bibliotheek, een van de weinige plekken waar Mirre zich wel prettig voelt. Het meisje heet Cassandra en al snel bewijst ze Mirre een goede dienst door het filmpje van haar gestuntel offline te halen. Een vriendschap is geboren.


Ondertussen zijn overal in de omgeving pamfletten te vinden met de aankondiging van de Schrikkelkermis. De feestplaats is enkel op schrikkeldag geopend, maar wel al vanaf middernacht. Veel kinderen zijn geprikkeld door de ruw geschreven pamfletten en besluiten een bezoekje te wagen. De eerste nacht slaat Mirre over, maar de volgende dag op school merkt ze dat kinderen die geweest zijn zich wel heel vreemd gedragen. Zou het door de kermis komen? En durft Mirre nog wel te gaan?


Schrikkelkermis is het tweede boek in de serie Middernachtmerries van Tom Thys en Leslie Saurus. Eerder verscheen namelijk het Duisterhuys. Het tempo in Schrikkelkermis ligt niet hoog in vergelijking met boeken van de Horrorland-serie en De Engste Serie Ooit. Tom Thys speelt aanzienlijk meer met taal en dat maakt het boek wat minder laagdrempelig. Kinderen die houden van taal en beschikken over een ruime woordenschat zullen met dit boek meer van de beeldspraak kunnen smullen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die smullen van griezelverhalen.

...lezers die een rijke woordenschat hebben

...lezers die op schrikkeldag jarig zijn!

 

Samenvatting/Omslag


29 februari, de dag die niet bestaat. De dag van de zwarte luchtballon. De dag waarop de Schrikkelkermis arriveert. Open om klokslag middernacht. Vierentwintig uur later alweer gesloten. Verdwenen. Wacht dus niet te lang.

Snel, één ritje in de carrousel. Voor je het weet is de schrikkeldag om. Vooruit, haast je. Eén ritje maar. Daarna is alles anders.

Comments


bottom of page