top of page

Siemon naar rechts | Voor wie niet weet wat rechts en links is!

Eerlijk is eerlijk: er zijn vandaag nog genoeg volwassenen die altijd even moeten nadenken wat nou links en rechts is. Iedereen heeft er zo zijn ezelsbruggetjes voor. Vaak wordt er een beroep gedaan op de schrijfhand om te bepalen wat nu ook alweer je linker- en rechterkant is. Kleuters maken natuurlijk voor het eerst kennis met de begrippen links en rechts. Om die kennismaking een beetje op te vrolijken, is er nu het prentenboek Siemon naar rechts, dat ook nog eens een leuk avontuur hieraan weet te koppelen!


In Simon naar rechts volgen we logischerwijs de zeemeeuw Simon, die niet altijd even helder uit zijn ogen kijkt, maar dat geheel terzijde. Al aan het begin van het boek vragen zijn soortgenoten hem om mee naar links te vliegen, maar Siemon is nog niet helemaal op de hoogte van dat begrip. Hij vliegt daarom volledig verkeerd de rechterkant op. De kant waar jij als lezer ook heen zult bladeren.

Eenmaal aangekomen op de volgende pagina vraagt Siemon hulp aan de Zeeleeuw, die hem vertelt twee bladzijdes naar rechts verderop te kijken. Dit is de eerste speelse kennismaking met het begrip. Normaal gesproken sla je natuurlijk maar een bladzijde om, maar nu zul je er twee moeten omslaan. Hier start een avontuur dat je van hot naar her het boek door zal laten bladeren, telkens met een opdracht om zoveel keer naar links en zoveel keer naar rechts te gaan. Het is een originele en leuke manier om kennis te maken met de begrippen links en rechts!


Ben jij dus op zoek naar een interactief prentenboek met een educatief randje? Dan is Siemon naar rechts ongetwijfeld iets voor jou! De tekeningen zijn kleurrijk en het taalgebruik is goed te bevatten voor kleuters. Tel er nog een uitklapplaat bij op (altijd goed) en we kunnen niet anders stellen dat Nicole Van Brummelen en uitgeverij Luitingh-Sijthoff een uiterst vermakelijk prentenboek op de markt hebben gebracht!


 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders en leerkrachten die de begrippen rechts en links willen uitleggen.

...jonge kinderen die graag door boeken bladeren (van hot naar her in dit geval)

...iedereen die ook eens wil genieten van zeemeeuwen in plaats van hun eten gestolen te zien worden.

 

Samenvatting/Omslag


Met dit grappige, interactieve prentenboek leren kinderen het verschil tussen links en rechts


Help zeemeeuw Siemon in Siemon naar rechts van Nicole van Brummelen om zijn vrienden terug te vinden. Een supergrappig prentenboek waarin je soms naar links, en soms ook naar rechts moet bladeren. Siemon de zeemeeuw weet het verschil tussen links en rechts niet en raakt onderweg de andere meeuwen kwijt. Hij komt een zeehond tegen en vraagt hem of hij de andere meeuwen heeft gezien. De zeehond niet, maar misschien de walvis wel. ‘Blader twee keer naar rechts en je komt haar tegen.’ Keer op keer wordt Siemon doorverwezen naar een ander dier. Lukt het hem om de meeuwen terug te vinden? Auteur-illustrator Nicole van Brummelen verdwaalt regelmatig. Omdat het soms wel handig kan zijn om op je eindbestemming aan te komen, bedacht ze dit verhaal. Het resultaat is een kleurrijk prentenboek met een vrolijk personage waar je alle kanten mee op kunt!Comments


bottom of page