top of page

Sinterklaas | Charlotte Dematons' klassieker is terug!


Boeken over Sinterklaas kunnen er nooit genoeg zijn. Zeker niet als je het vraagt aan alle onder- en middenbouwleerlingen in het land. Sinterklaas is hot, elk jaar weer. Er zijn de afgelopen jaren enkele prachtige boeken verschenen. Daarbij denk ik meteen aan het illustere Sinterklaasliedjes van Mark Janssen en de PIETO-toets van Hans Hagen. Illustratrice Charlotte Dematons had al eens een prentenboek uitgebracht over Sinterklaas, maar het boek bevat inmiddels de nodige controversiële afbeeldingen. Dematons kreeg de afgelopen tijd weer zin om een nieuw Sinterklaasboek te maken en dit is het resultaat!


Het nieuwe prentenboek Sinterklaas bevat oude prenten die als raamwerk hebben gediend voor de prenten in dit nieuwe boek, maar ook gloednieuwe prenten doen hun intrede. Hierbij is ten alle tijden rekening gehouden met hoe het feest vandaag de dag wordt gevierd. Dat houdt in dat er pieten van alle kleuren aanwezig zijn en dat de dranghekken geplaatst zijn om alle bezoekers op afstand te houden wanneer de Sint voet aan wal zet. Daarnaast doet Dieuwertje Blok haar intrede, zijn sprookjesfiguren én Harry Potter aanwezig en zijn de hulpsinterklazen goed vertegenwoordigd, alhoewel de ene wel beter met mensen om kan gaan dan de ander...


Wanneer de laatste zin je nieuwsgierig maakt over wat er dan werkelijk op de planten gebeurt, dan heb je precies de essentie van Sinterklaas te pakken. Het boek bevat enkel platen en geen tekst. Het is dus echt een ontdekkingstocht die je met je ogen en gedachten moet maken. Persoonlijk mis ik stiekem een toevoeging aan de platen. Bij Alfabet was dit bijvoorbeeld de app die zich focust op woordenschat. Dat gemis wordt bij mij voornamelijk gevoed, omdat ik Charlotte Dematons laatst bij de Grote Vriendelijke Podcast hoorde praten over het boek en de prenten. Wat zou ik het heerlijk vinden als Charlotte wat vertelt bij de platen. Een soort luisterboek dat aansluit bij de plaat. Wat zien we eigenlijk allemaal? Wat is de bedoeling geweest van Dematons? Wat heeft ze allemaal in Spanje beleefd toen ze op bezoek mocht bij de Sint? Tot die tijd kun je de podcastaflevering van de GVP aanzetten. Ik houd ervan.


Sinterklaas is een prachtig prentenboek dat in geen enkele schoolbibliotheek zou mogen ontbreken. Het is een heerlijke aanvulling op het huidige aanbod aan boeken over het feest Sinterklaas. Wie door deze bespreking getriggerd wordt, moet goed zoeken, want de eerste druk is al bijna uitverkocht. Na de feestdagen zal er langzaamaan een tweede druk verschijnen. Dus niet getreurd, volgend jaar nog een kans!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van Dematons, want dit is weer een pareltje!

...scholen en ouders die op zoek zijn naar een boek dat past in de huidige tijdsgeest

...speurneuzen! Wat gebeurt er allemaal op die platen?! En waar is witje?

 

Samenvatting/Omslag


Beste kijklezers,

Jaren geleden schreef ik Sinterklaas en de Pieten een brief met de vraag of ik bij hen langs kon komen. Ze moesten er lang over nadenken, maar toen mocht ik één week logeren op het landgoed in Spanje. Ik tekende het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasschool en de hofjes van de Thuispieten. Het werd een prentenboek met wel duizend verhalen.


Omdat er sindsdien zoveel is veranderd, ben ik opnieuw naar Spanje gegaan met de trein van kwart over twee. In Madrid werd ik opgehaald met een gloednieuwe Pietenbus. Ik verbleef in hetzelfde oude huisje naast het grote huis, met uitzicht op zee. Wat bleek: alle Pieten wonen nu in een door henzelf ontworpen Pietenflat, compleet met klimmuur. De zolder is omgebouwd tot bibliotheek en er hangt een enorm flatscreen om naar films te kijken of te gamen. De stoomboot is ook verbeterd. De meeste Pieten slapen nu bovendeks, behalve degenen die dat niet willen. De steenkolen worden binnenkort vervangen door elektriciteit of waterstof. De zonnepanelen zijn al geïnstalleerd. Ik vermoed dat iedereen een mobiele telefoon heeft, zelfs Sinterklaas! Maar dat heb ik niet durven vragen.


In ons land is ook veel veranderd in al die jaren: meer fietspaden, bakfietsen, elektrische fietsen en verbouwde huizen. Ook zijn er meer mensen. Helemaal nieuw is de trainingsdag voor Hulppieten! Grote mensen kunnen zich voor deze dag opgeven. Na een stevige training, afgerond met een examen, kunnen zij een diploma Tijdelijke Hulppiet halen (3 jaar geldig!). Alles wat ik heb gezien, heb ik getekend. Het resultaat is dit prentenboek.


Met feestelijke groet,

Charlotte Dematons


PS: Zie je Witje, de kat van Sinterklaas? Hij staat op alle bladzijden, behalve als hij bij ons logeert.

Comments


bottom of page