top of page

Sinterklaasliedjes | Een oogstrelende reis langs cultureel erfgoed

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Boek Sinterklaasliedjes van Mark Janssen

Door Sander van Genderen - Het sinterklaasfeest heeft de laatste jaren nogal wat veranderingen meegemaakt. Het uiterlijk van de pieten veranderde langzaamaan, maar de liedjes over de Sint werden ook aangepast! In een tijd waar iedereen weer even moet wennen aan de nieuwe teksten van de liedjes, komt uitgeverij Lemniscaat in samenwerking met illustrator Mark Janssen met een oogstrelend prentenboek genaamd Sinterklaasliedjes.


Het boek neemt je in totaal langs twaalf sinterklaasliedjes die prachtig zijn vormgegeven door Mark Janssen. We volgen een bont gezelschap aan hulpsinten en roetveegpieten die op reis gaan om cadeautjes af te leveren en uiteindelijk de echte Sinterklaas te ontmoeten. Dit gaat niet altijd onder even gemakkelijke omstandigheden. Bij de klassieker Hoor de wind waait door de bomen moeten de pietjes en sinterklaasjes wel heel erg hun best doen om niet van hun fiets te worden geblazen. Wanneer ze tijdens Sinterklaas Goedheiligman door de Amsterdamse grachten dwalen, valt er tot overmaat van ramp zelfs een hulpsinterklaasje in het water! Gelukkig kan de staf van de Sint worden gebruikt om de pechvogel snel weer aan land te brengen.

Amsterdamse grachten tijdens sinterklaas

Om de reis langs de twaalf sinterklaasliedjes compleet te maken, heeft uitgeverij Lemniscaat in samenwerking met Jesse Goossens en Chris Oelmeijer het repertoire aan liedjes ingezongen en ingespeeld. Deze lijst is te vinden op Spotify, waardoor je echt helemaal kunt verdwalen in het boek. Zie het eigenlijk als een modern luisterboek, aangezien alle tekst eigenlijk niet wordt voorgelezen, maar voorgezongen!


Enkele klassiekers ontbreken nog in de lijst van twaalf liedjes. Denk daarbij aan Zie ginds komt de stoomboot, Daar wordt aan de deur geklopt en Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet. Wellicht komen die nog in een vervolg, want dit boek smaakt zeker naar meer!

 

Dit boek is voor...

...lezers die van het sinterklaasfeest houden

...lezers die graag sinterklaasliedjes zingen

...juffen en meesters die in de onderbouw Sinterklaas vieren

 

Samenvatting / flaptekst


Wat is nou leuker om in de stemming te komen – het liefst al maanden van tevoren – dan Sinterklaasliedjes zingen? Dat doen met een boek van Mark Janssen! Van ‘Wie komt er alle jaren’, via ‘Hoor de wind waait door de bomen’ en ‘Hij komt, hij komt’, tot ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en ‘O, kom er eens kijken’ – het hele Sinterklaasverhaal in liedjes. In de feestelijke prenten van Mark Janssen zien we hoe zeven kinderen, verkleed als sinterklaasjes en pietjes, proberen bij de échte Sint te komen. Maar op elke prent gaat er iets mis… dus je mag raden hoe ze er op de laatste prent uitzien.

Comentários


bottom of page