top of page

Sjoerd en de Stapelstad | De aannemer wint


Wanneer je een kind vraagt wat het later wil worden, krijg je vaak een breed scala aan antwoorden. Voor ons wellicht utopische beroepen als astronaut, profvoetballer en zeker ook superheld behoren voor kinderen gewoon nog tot de mogelijkheden. Sommige kinderen willen graag hetzelfde worden als hun eigen vader of moeder. Vrachtwagenchauffeur of dokter bijvoorbeeld. Sjoerd heeft voor zichzelf al besloten wat hij later wil worden, namelijk architect. Daar wacht hij niet mee totdat hij groot is, want hij besluit al snel de handen uit de mouwen te steken!


Sjoerd woont met zijn grootste vriend Piet de Kanarie in een stad die helemaal is volgebouwd. Er zijn op zo min mogelijk vierkante meters zoveel mogelijk huizen gepropt en dat zorgt ervoor dat Sjoerd en zijn vriendjes niet eigenlijk geen ruimte hebben om te spelen. Sjoerd laat het daar niet bij zitten en neemt het heft in eigen handen. Hij besluit als beginnend architect een oplossing te bedenken en pakt het papier en de potlood erbij!


Hij bedenkt een plan waarbij huizen moeten worden gestapeld. Geen saai flat zoals wij dat vandaag de dag kennen. De stad is namelijk volgebouwd met huizen met puntdaken. Dat houdt Sjoerd echter niet tegen om zijn droom te verwezenlijken. Hij maakt een schets van enkele huizen op elkaar en gaat aan de slag. Al snel roept hij de Bouwers erbij om hem te helpen. De blauwe rakkers steken graag de handen voor Sjoerd uit de mouwen, maar beseffen al snel dat het project niet zo gemakkelijk is als het klinkt!


Het project loopt dan ook een flink aantal keer in de soep. Zo gemakkelijk is het dus niet om een bouwtekening om te zetten naar een succesvol project! Sjoerd geeft echter niet op en blijft aan zijn idee schaven, totdat er uiteindelijk wel iets is waar hij ontzettend tevreden over kan zijn.


Sjoerd en de Stapelstad is een boek van auteur Barry Menger en illustrator Mats Ganzeman. Het is een prentenboek dat uiteraard interessant is voor architecten in spe, maar heeft ook zeker een onderliggend moraal over doorzetten. Het lukt Sjoerd namelijk niet in één keer om zijn ideeën uit te werken, maar hij geeft niet op. Hij evalueert zijn fouten en probeert het gewoon opnieuw totdat de opbrengst hem wel aanstaat. Het is een waardevolle boodschap aan kinderen op de basisschool die zich misschien wel in de befaamde leerkuil bevinden en nog moeten leren om op moeilijke momenten door te zetten.


Naast een voorleesverhaal is Sjoerd en de Stapelstad ook nog een zoekboek. Op elke pagina zijn telkens vijf dezelfde voorwerpen verstopt. Een leuke bijkomstigheid voor wanneer het verhaal al eens is voorgelezen.

 

Dit boek is voor...

...architecten in spe

...leerkrachten en ouders die het thema 'doorzetten' bespreekbaar willen maken

...kinderen die naast verhalen ook van zoeken houden.

 

Samenvatting / Omslag


Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Als Sjoerd later groot is, wil hij architect worden. Nu hij nog klein is, wil hij vooral spelen. De grote mensen hebben de stad volgebouwd met groene huisjes. Veel ruimte om te spelen is er niet. Gelukkig is Sjoerd een echte doorzetter. Hij verzint een stapelgek plan. Als dat maar goed gaat...


Sjoerd en de Stapelstad is een uniek voorleesboek voor kinderen. Verhaal uit? Sjoerd en de Stapelstad is ook een zoekboek.


Comments


bottom of page