Soms als ik een vlinder zie (4+) | Muziek en lezen komen samen in een kleurrijk feestje
top of page

Soms als ik een vlinder zie (4+) | Muziek en lezen komen samen in een kleurrijk feestje


Toen ik voor het eerst lucht kreeg van een prentenboek waarbij Boudewijn de Groot muzikaal betrokken zou worden, was mijn interesse gewekt. Laagdrempelige kinderliedjes die ik in mijn jonge jaren had gehoord, kunnen grotendeels nog steeds worden meegezongen. Daarnaast zorgen ze eventjes voor een gelukzalig gevoel, al dan niet door nostalgie. Ik gun ieder kind die leuke, muzikale jeugd en dat maakt het des te leuker dat Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen, Mark Janssen en uitgeverij Lemniscaat nu de krachten hebben gebundeld om een nieuw project te lanceren.


Bij kinderboeken in combinatie met liedjes moet ik meteen denken aan de Wim-wam reus van Annie M.G. Schmidt in combinatie met VOF De Kunst. Een legendarisch lied dat veelal op de achterbank van de auto werd meegezongen door mijn broer en ik. De vraag is natuurlijk of de teksten en liedjes bij het prentenboek Soms als ik een vlinder zie dezelfde legendarische status kunnen bereiken.


In dit prentenboek vind je twaalf verhalen die elk een eigen lied hebben. Deze liederen omvatten letterlijk de tekst die in het boek staat, aangevuld met natuurlijk muzikale begeleiding. Het boek begint met een grappig verhaal over Marjolijn en de Eekhoorn. Marjolijn is namelijk van mening dat Eekhoorn een ander dier is, maar laatstgenoemde wil daar niet aan. Een discussie barst los die Boudewijn de Groot vrolijk zingt onder het genot van eveneens vrolijke klanken.


Het boek neemt je verder langs een dilemma over welk seizoen nu het leukste is, een kat die Schaduw heet (met heerlijke basloopjes), een giraffe die zijn nek niet durft uit te steken en een zebra die op een zebrapad gaat liggen. Al deze teksten worden werkelijk prachtig ondersteund door de platen die Mark Janssen heeft geproduceerd. Dat deze man een talent in zijn vingers heeft, zal niemand meer verbazen.


De verhalen wisselen tussen een tikkeltje serieus en filosofisch en een wat grappiger karakter. Vaak zit er in de grappige verhalen ook wel een serieuze ondertoon als je er wat langer over nadenkt. De eerste duizend verkochte exemplaren van Soms als ik een vlinder zie waren nog voorzien van een CD, maar de Spotify-playlist is misschien nog wel makkelijker. Als ik zo de cijfertjes zie, dan zijn Marjolijn en de Eekhoorn en Het lied van de Merel momenteel de populairste liedjes. Ik stem stiekem ook op De Kat Schaduw!


Een kleine kanttekening nog: de teksten zijn (logischerwijs) redelijk lang om met een groep uit het hoofd te leren. Denk dan ook twee keer na als je dit boek als een soort liedjesbundel zou willen gebruiken in de onderbouw. Ik vraag mij af of het daar echt voor geschikt is. Zie dit boek meer als een prachtige, muzikale beleving en zie wat er uit voortkomt!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders die houden van een muzikale opvoeding

...leerkrachten die prentenboeken en muziek willen combineren

...lezers die behoefte hebben aan een luisterboek 2.0!

 

Samenvatting/Omslag

De nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lezen en luisteren als gedichten. Als miniverhalen, over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, de giraf die bang is om zijn nek te breken en de zebra die zomaar midden op straat ligt, om er maar een paar te noemen. Mark Janssen maakte er prenten bij waar je steeds opnieuw wilt induiken en vanzelf van gaat meezingen, terwijl je je onderdompelt in de muziek van Boudewijn de Groot en zijn vrienden. Het boek bevat een qr-code naar de playlist op Spotify.

bottom of page