top of page

Soortenschat | Een schat aan informatie over de Nederlandse natuur


Ik heb het vaak, dat ik rondloop en dat ik een vogel zie of een plant zie en geen idee heb hoe die vogel of plant heet. Ik ben sowieso niet echt een natuurfreak, maar stiekem is mijn nieuwsgierigheid sinds ik meer wandel en fiets wel groter geworden. Daarom is het fijn dat er goede boeken uitkomen die mij daar weer een paar stappen verder in helpen. Dus de kauw, de gierzwaluw, de dovenetel en de es en de den zijn nu verschillende soorten die ik herken. Dat is wel fijn als ik aan het wandelen ben met iemand. En dat allemaal door het geweldige boek Soortenschat!


Er zijn verschillende soorten schatten te vinden in de Nederlandse natuur. Zo is dit boek ook opgebouwd. Er staat per soort hoe je het kan herkennen en wat een valstrik kan zijn bij de soort. Zo lijkt bijvoorbeeld de esdoorn op een plataan, maar kun je de beide bomen uit elkaar halen door te kijken naar de schors. Als er balletjes aan de schors hangen, dan sta je bij een plataan. Zo zorgt het boek ervoor dat je informatie onthoudt, omdat je het ook buiten op straat kan herkennen. Ontzettend interessant dus!


Het boek is opgedeeld in een aantal categorieën. Zo is er iets te vinden over bomen in de buurt, maar is er ook een hoofdstuk over bomen in het wild. Zo gaat het over slootdieren, maar ook over zoogdieren. Er is ook een hoofdstuk met daarin "schatten'', die kun je wel vinden, maar liever niets mee doen, zoals een vos, een ijsvogel en een grijze zeehond. Aan het einde van het boek wordt er juist wel gestimuleerd om op zoek te gaan naar de soorten met behulp van een afvinklijst. Ken je de soort en heb je hem ook in het echt gezien? Dan kun je het hersentje en het oogje afkleuren. Ontzettend leuk ook om dit met je kinderen te gaan doen!


Soortenschat is dus een informatief doe-boek. In eerste instantie leer je over de natuur in Nederland, maar kun je er ook naar speuren. Natuurlijk moet je wel uitkijken en op de goede plekken zoeken. Een ringslang vind je bijvoorbeeld niet overal. Dit is natuurlijk ook tof om in de klas te introduceren en met elkaar de strijd aan te gaan om zoveel mogelijk soorten op de foto te zetten.


Kortom, Soortenschat is hét natuurspeurboek van Nederland. Als ondertitel wordt ook geschreven dat het de kindercanon is van de Lage Landen. Dat moet ik zeker beamen. Het mooie is dat je bijna naar buiten gesleurd wordt en dat is in een tijd met mobieltjes en games niet makkelijk. Maar geniet eens van de natuur en alle schatten die er te vinden zijn en je zult helemaal tot rust komen. Nieuwsgierig? Bekijk alvast de eerste bladzijdes!

Inkijkexemplaar Soorten Schat
.
Download • 1.39MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van informatieve natuurboeken.

... iedereen die heerlijk de natuur in wil.

... een ieder die nog niet eens weet hoe een eik eruit ziet.

 

Samenvatting/Omslag

'Soortenschat: Kindercanon van de natuur in de Lage Landen' is een non-fictieboek met een schat aan informatie en illustraties van de flora en fauna in Nederland en België. De natuur heeft zo veel te bieden, maar soms is het lastig om dieren en planten te herkennen. Als je de natuur in gaat, is het alsof je een vreemde taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Maar niet meer na het lezen van 'Soortenschat'!


In deze 'canon van de natuur' leert Geert-Jan Roebers kinderen aanstekelijk en to the point hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen. Stap voor stap, met grappige natuurweetjes, tips en trucs, zodat ze ze nooit meer vergeten. De Vlaamse illustrator Pieter Fannes tekent de soorten aantrekkelijk, natuurgetrouw en soms met een flinke dosis humor. Perfect voor activiteiten buiten in buurt en vakantie in eigen land!Comments


bottom of page