top of page

Stamppot met Kogels (10+) | Georgiërs in Hollands Texel


Over de Tweede Wereldoorlog zijn vele verhalen geschreven. Zo adoreren we de Canadezen, de Britten en de Amerikanen (en vergeten we altijd bijvoorbeeld de Polen), zijn er meerdere oorlogsmonumenten, hebben we strijd geleverd op de Utrechtse heuvelrug en de Grebbeberg en dan heb ik het nog niet eens over Anne Frank gehad. Toch is er één verhaal al die tijd onderbelicht geweest. Namelijk het verhaal over Georgiërs op Texel. En daar brengt Joyce Pool in samenwerking met Uitgeverij Lemniscaat nu verandering in!


Het verhaal begint in Amsterdam, want daar woont Hans. Hans woont in een klein huisje met zijn moeder, vader en Anja. Hans' droom is om ooit bergbeklimmer te worden net als George Mallory, die de Mount Everest heeft beklommen en helaas daar is overleden. Zijn meester Kuip vertelt de grootste verhalen over hem. Echter is meester Kuip van de één op andere dag weg. Hij heeft alleen het plakboek van George Mallory laten liggen en Hans wil dat voor de meester koste wat het kost bewaren.


In Amsterdam is het 1944, het begin van de hongerwinter. Iedereen heeft honger en overleeft het nauwelijks. Ook zijn zusje Anja, waar Hans heel goed voor zorgt. Als zijn beste vriend Herman langskomt met het verhaal dat hij en Hans kunnen aansterken op Texel bij zijn oom (meester De Vries), is Hans in eerste instantie erg sceptisch (zacht uitgedrukt). Hij wil niet naar Texel als zijn ouders hier sterven, maar om zijn veiligheid te garanderen moet hij toch van zijn ouders. Maar is de reis naar Texel wel zo veilig? En is Texel zelf wel veilig met het broeinest van Georgische krijgsgevangenen die gedwongen werden soldaat te worden? Ofwel hebben de ouders van Hans wel echt de goede keuze gemaakt? Dat lees je in Stamppot met kogels.


Stamppot met kogels neemt je mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Verschillende onderwerpen neemt Pool onder de loep. De hongerwinter, het aansterken, de verharding van de Duitse soldaten, het verlies van de Duitse soldaten en de Georgische opstand op Texel. Wat geweldig is (tenminste dat vind ik), is dat het eindigt met een uitleg met wat er echt is gebeurd en wat ze heeft verzonnen. De bronnen zijn ook duidelijk en betrouwbaar en in het verhaal leef je oprecht mee met Hans. De slimme, maar ook wat zwakkere Hans.


Stamppot met kogels is het boek dat je gebruikt als je het over het einde van de oorlog wil hebben. Er zijn zat boeken over de Joodse onderdrukking en dergelijke, maar Stamppot met Kogels is er op gebrand om juist het aspect van de vele slachtoffers van de hongerwinter onder de loep te nemen. Ook de Georgische opstand is een voorbeeld hiervan. Dit is een uniek stukje geschiedenis voor iedereen die nooit op Texel is geweest. Prachtig materiaal om te gebruiken in de klas.


Joyce Pool heeft in onze ogen een geweldig boek geschreven met Stamppot met kogels. Ze schrijft vrij simpel en duidelijk, maar je hebt echt het gevoel alsof je Hans bent. Zijn gedachten zijn makkelijk te volgen en interessant. Je merkt al gauw dat Herman iets minder intelligent is en je voelt mee met die arme Hans die zijn haat naar de Duitsers (moffen), niet zo makkelijk verbergt. Wat in zijn geval meer dan duidelijk is. Want uiteindelijk wordt de vraag: Kan hij de oorlog overwinnen (net als Mallory) en thuiskomen (niet net als Mallory)?


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van geschiedenisverhalen

... leraren die hun kinderen iets willen bijbrengen over het einde van de oorlog

... een ieder die ook nog plakplaatjes spaart van superhelden (of voetballers)

 

Samenvatting/Omslag

Het waargebeurde, superspannende verhaal van de Russenoorlog op Texel Hongerwinter 1945. De Amsterdamse Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend, Herman, mee naar zijn oom op het eiland om aan te sterken. Op Texel is wel nog eten. Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook! Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit: de Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand.

Kommentare


bottom of page