top of page

Stinkend rijk worden (8+) | Waar komt die uitdrukking vandaan?


Stinkend Rijk Worden, Querido, Jan Paul Schutten, Cover

"Yannick, je moet je hart volgen en worden wat je wilt!", zei mijn vader altijd. Mijn vader was schilder en noemde dat "het mooiste beroep dat er is." Ik wilde graag meester worden en dat heb ik de rest van mijn leven volgehouden. Naast meester ben ik ook nog Leesdetective geworden. In 1998 (het jaar dat ik ongeveer besloot meester te worden), was dat nog geen beroep. En toch ben ik het geworden. Beroepen komen en gaan, sommige beroepen bestaan niet meer, andere beroepen zijn er bijgekomen. Jan Paul Schutten heeft een boekje geschreven over de beroepen die niet meer bestaan, of die zó onwaarschijnlijk zijn, dat je versteld zal staan dat die beroepen er zijn.


Geseljongen, boomstamvaarder, schoorsteenklimmer, paddengenezer, okselplukker, rijstaander, zweetschraper en kerkhofnar. Het zijn waarschijnlijk beroepen waar u nog nooit van gehoord heeft. Al deze beroepen hebben echt bestaan en zijn door Jan Paul Schutten gebundeld in een tof informatieboekje voor de middenbouw. Naast deze beroepen heeft Schutten ook gemerkt dat er ook een aantal beroepen zijn die nu erg onwaarschijnlijk zijn, maar toch bestaan. Aan het einde van zijn boekje schrijft hij over metroduwer, nietsdoener, hacker, slangenmelker, okselruiker en nog een aantal andere beroepen.


Schutten heeft een fijne schrijfstijl. Het is simpel, maar toch ook met bepaalde woordtwisten. Die woordtwisten zorgen voor hilariteit en ook een beetje complexiteit. In Stinkend Rijk worden komen verschillende beroepen aan bod, die echt hebben bestaan. De dommigheid over de beroepen werd door mij als hilarisch gezien. Ook de grappige tekeningen van Anne Stalinski voegen iets toe aan het verhaal. Ook daarin zitten grappige kwinkslagen verwerkt, die we hier nog niet willen weggeven.


Stinkend Rijk worden zou je natuurlijk perfect kunnen gebruiken voor de Kinderboekenweek 2021 (Worden wat je wil(t)!) Zeker als je het hebt over historische beroepen en over de nood van die beroepen. Waarom was dat in die tijd nodig? Ik denk dat dat via dit boekje enorm veel toffe reacties oplevert. In ieder tijdvak is er wel een beroep te vinden dat je kan gebruiken. Ideaal dus voor je geschiedenisles. Ook een leuke opdracht is om te kijken hoe de historische beroepen er nu uitzien. Een enorm leuke fantasie-opdracht.


Dus Stinkend Rijk worden is vooral een grappig informatieboek als je wilt weten welke (te) gekke beroepen er waren en welke gekke beroepen er nu zijn. Wellicht is het niet de beste inspiratiebron voor wat je zelf wilt worden, maar je kunt in ieder geval wel zien dat veel beroepen veranderen en het verzinnen van je eigen beroep behoort binnen de mogelijkheden. The sky is the limit! (Zeker met extra grote oren).


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die informatie willen over oude beroepen

... leraren die geschiedenis geven en daar extra aandacht besteden aan beroepen

... lezers die graag metroduwer of slangenmelker willen worden

 

Samenvatting/Omslag

Natuurlijk kun je gewoon astronaut worden, of dierenarts of minister-president. Maar dat wil iedereen al en is best saai. Dus de volgende keer als iemand vraagt wat je later wilt worden, zeg je gewoon dat je je geld gaat verdienen met mensen uitschelden. Of dat je aan het trainen bent voor poephulp. Of een opleiding volgt tot okselplukker. Allemaal echte banen, al zijn voor de meeste in de 21ste eeuw gaan vacatures meer. Hoewel, je kunt nu hondenvoerproever, sluipwesptrainer en neus worden. Beroepen waarmee je ook iedereen zal verbazen. Jan Paul Schutten weet er alles van!bottom of page