top of page

Theseus' eerste overwinning | Een held of een halfgod?

Bijgewerkt op: 13 aug. 2021


Theseus, Clavis, Ingrid Vankerckhove, Eerste Overwinning

Er zijn vele Griekse verhalen die ontzettend interessant zijn voor kinderen. Denk aan het stoere verhaal van de Odyssee, de oorlog tegen Troje die met het befaamde paard van Troje beslecht werd. Denk aan Daidalos en Icarus die zich zo geniaal waande, dat hij naar de zon probeerde te vliegen. Denk aan Herkules en zijn 12 werken, omdat de vrouw van zijn vader ontzettend jaloers was. Zo kun je nog even doorgaan. Clavis en Ingrid Vandekerckhove schreven een heel interessant verhaal dat wellicht iets minder bekend is. Het verhaal van Theseus. En dit is nog maar het eerste deel.


In Theseus' eerste overwinning gaat het over het begin van het leven van Theseus. Hij woont aan het hof van koning Pittheus van het kustplaatsje Trizina. Zij aanbidden voornamelijk de zeegod Poseidon. De dochter van Pittheus (prinses Aethra) heeft een zoon gekregen en die zoon noemde ze Theseus. Theseus groeit moeiteloos op en blijkt al snel sterker en sneller dan de rest van de klas. De vader van Theseus lijkt spoorloos. Hoe kan dit?


Als Theseus op een dag wordt gepest door zijn vriend Yannis, omdat hij een liedje opzegt over wie toch de vader is van Theseus, wordt Theseus zó boos dat hij een olijfboom op zijn vriend gooit. Hij is lichtgewond, maar het is een wijze les voor Theseus en Yannis. Theseus mag bijvoorbeeld nooit meer zijn rug keren naar een tegenstander. En Yannis moet weten waar zijn grens ligt. Als Theseus op een dag met zijn moeder een offer gaat brengen aan de zeegod Poseidon, dan rijst de vraag bij Theseus verder... Wie is toch zijn vader?


Theseus' eerste overwinning vertelt het verhaal van (vanzelfsprekend) Theseus. Hij is een goede leerling, een goede zoon, maar kan impulsief zijn en snel geïrriteerd raken. Zijn worsteling over wie hij is als held en of hij wel echt een held is, maken het boek erg tof! Ook de rol van Zeus, Poseidon en Herakles zijn interessant te noemen. Zeker omdat Theseus Herakles echt als zijn voorbeeld ziet. Zijn ontmoeting met de halfgod is (omdat je met een beetje voorkennis weet wat het lot was van Herakles) zeer interessant te noemen. Theseus' eerste overwinning: het begin van de epos van Theseus.


 

Dit boek raden we aan voor...

... lezers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis

... lezers die graag iets willen lezen over de oude Griekse goden

... lezers die denken dat ze een halfgod zijn

 

Samenvatting/Omslag

Theseus woont samen met zijn moeder Aethra in het paleis van zijn grootvader, koning Pittheus van Trizina. De jongen wil weten wie zijn vader is. Als hij groot en sterk is, belooft zijn moeder, zal hij de enorme steen kunnen optillen waaronder de waarheid verborgen zit. Ondertussen krijgt Theseus samen met zijn vrienden les van meester Petros, ontmoet hij mevrouw Orakel, brengt hij een bezoek aan het paleis van zeegod Poseidon, maakt hij kennis met zijn held, de halfgod Herakles, én ontdekt hij dat hij zelf misschien ook een halfgod is, voorbestemd tot grootse heldendaden …

Comments


bottom of page