top of page

Tijdgeesten - De Magische tafel (9+) | Wie nodig jij uit?


Tijdgeesten, cover, Victor Pineiro, De Fontein

Als je iedereen uit zou mogen nodigen voor een etentje. Het maakt niet uit of diegene al dood is of dat ze nog leven. Wie zou je uitnodigen en welk eten zou je dan bereiden? Dat is natuurlijk een enorm interessante vraag waar ik mij ook mee bezig hebben gehouden. Ik zou Marie-Antoinette, Thomas Acda en stadhouder Willem III uitnodigen. Ik zou dan in ieder geval vooraf Yorkshire pudding serveren, als hoofdgerecht een delicieux-maaltijd van de Lidl, om iedereen te laten weten dat Thomas Acda daar nu mee moet stoppen en na zo'n maaltijd zal hij die beslissing zeker nemen. Als toetje natuurlijk Marie-Antoinettes favoriete nagerecht: cake.


In Tijdgeesten kopen Javi, Brady en hun vader en hun vriend Wiki een bijzondere tafel bij een antiquariaat. Deze tafel lijkt tegen hun te spinnen als een kat en Javi overtuigt zijn vader ervan de tafel mee te nemen. Als Javi een jaarlijks terugkomend opstel moet maken voor school blijkt het om een hele bijzondere tafel te gaan. Voor het opstel moeten de kinderen zichzelf de vraag stellen die we hierboven ook hebben gesteld. Wie zou je uitnodigen voor een episch diner en waarom en wat zou je serveren? Dit moet gecompleteerd zijn met een foto van de betreffende tafel.


Maar als Javi de namen opschrijft van de mensen die hij wil uitnodigen, gebeurt er iets desastreus. Brady (het zusje van Javi) vindt een belletje onder de tafel. Als ineens jonge Mozart, Edward Teach (Zwartbaard) en de graaf van Sandwich aan tafel zitten, weten ze dat het belletje magische krachten heeft. Wat voor een gevolgen heeft dit voor de geschiedenis en voor het stadje waarin ze wonen? Zeker wanneer er één weet te ontsnappen aan de tafel.


Tijdgeesten - De Magische Tafel is een spannend verhaal met heel veel humor. Het verhaal speelt zich af in deze tijd en in onze wereld. Dat maakt het een bijzonder magisch verhaal. Vele magische verhalen spelen of af in een andere tijd, of spelen af in een andere wereld. Het boek is daarin vrij origineel. Het verhaal neemt toffe wendingen wanneer bijvoorbeeld de leraren ook anders zijn dan in het begin gedacht.


Tijdgeesten - De Magische Tafel is bij uitstek al een prachtig uitgangspunt voor een geweldig opstel. Je kunt namelijk je kinderen dezelfde vraag stellen als de hierboven gestelde vraag. Natuurlijk kun je dit ook als geschiedenisspelletje doen. Als je een bepaald tijdvak behandeld, doe je allemaal personages uit dat tijdvak in een grote pot en doe je alsof er een aantal langskomen. Laat de kinderen een half uurtje vragen bedenken voor die personen en laat ze bedenken hoe deze personages daarop zouden reageren. Dit kan natuurlijk ook met fictieve karakters als je een thema hebt over boeken.


In Tijdgeesten vind je dus een enorm grappig, spannend en speciaal verhaal. In dit verhaal komen verschillende historische personen voor. Wat ontzettend tof is, is dat er niet alleen hele voor ons bekende personen in voor komen, maar vooral personen die echt wereldberoemd zijn. Dat betekent dat het voor ons Nederlanders veel mensen zijn die we wellicht op het eerste gezicht niet zo goed kennen. Denk aan Frida Kahlo, Zwartbaard of Don Quichot. Als je hen gaat onderzoeken weet je wel wie het zijn en herken je grappige dingen van hen in het boek. Tijdgeesten - De Magische Tafel is dus vooral een heel erg "Tijdgeestig" boek met enorm veel spanning!


 

Dit boek is voor...

...kinderen die houden van mysterieuze boeken

...mensen die houden van boeken met historische personages

...een ieder die het heerlijk vindt om met bananen te koken

 

Samenvatting/Omslag

Pas op wie je aan tafel uitnodigt… je hebt goede en slechte gasten! Omdat hun vader graag kinderen ‘martelt’, moeten Bradi en Javi mee naar de saaiste plekken: musea en rommelmarkten! Op een dag koopt hij er een antieke tafel, die een brommend geluid maakt… Een magische tafel? Boeiend! Liever hadden Bradi en Javi een vliegende tapijt! Op school, een middeleeuws kasteel met een kerker, krijgt Bradi een vreemde opdracht: ‘Schrijf een opstel over een diner met drie gasten uit de wereldgeschiedenis!’ Maar wanneer Bradi zijn gastenlijst samenstelt, begint de tafel oorverdovend te brommen. Dan gebeurt er iets heel merkwaardigs…Comentários


bottom of page